Z dotace na rekonstrukci a stavbu domů se letos bude radovat víc žadatelů

28. květen 2015

Podmínky pro získání dotace na stavby a rekonstrukce domů jsou letos přístupnější pro více žadatelů. Nově jsou totiž nejen na celkové rekonstrukce starých rodinných či bytových domů a nové stavby pasivních domů, ale i na dílčí úpravy. V pořadu Třináctka Plus to podrobněji vysvětlil Ing. Radim Kotrbatý, stavař a energetický specialista.

Dotace už od roku 2009 poskytuje Ministerstvo životního prostředí prostřednictvím Fondu životního prostředí (FŽP), pro letošní rok se tento dotační program Nová zelená úsporám otevřel zájemcům 15. května.

Celkem se může mezi žadatele rozdělit v tomto dotačním programu 500 milionů korun pro bytové domy v Praze a 600 milionů pro rodinné domy a jejich rekonstrukce či nové stavby. Žádosti se přijímají až do konce října, případně do vyčerpání financí.

Jak správně postupovat pro získání dotace?

„Každý si musí nejdříve opravdu dobře rozmyslet a zvážit, co chce a jestli na dotaci dosáhne. Na stránkách FŽP je kalkulačka pro výpočet, ale mnozí si s ní neví rady, proto je opravdu lepší pozvat si energetického specialistu či projektanta. Ten během jedné návštěvy pozná a také spočítá, jaké jsou možnosti. Pro získání dotace je stejně nutný projekt a energetický posudek budovy, dokonce je na něj z dotace vyčleněna částka 25 tisíc korun, takže rada odborníka je nepostradatelná. Odborník si navíc poradí i s ostatními potřebnými listinami, které mnohým laikům připadají jako nepřekonatelný problém. Finance jsou přidělovány v řádu sta tisíc až milionů korun, proto je také kladen důraz na kvalitu materiálu i práce, to vše se kontroluje. Po podání všech náležitostí na FŽP přijde odpověď zhruba do měsíce a je-li pozitivní, tak i s určenou částkou. Stavět či rekonstruovat se může už i před přidělením dotace. Zpětně od 1. 1. 2014. Pouze u nových dílčích rekonstrukcí, kdy se snižuje energetická náročnost domu jen o 20% (např. výměna oken a zateplení stropů apod.) je termín od 1. 1. 2015. S přidělením výše dotace, která se vyplácí až po realizaci úprav či dokončení staveb, souvisí i termín realizace. U rekonstrukcí starších domů je to 18 měsíců, u nových staveb 2 roky," vysvětluje Radim Kotrbatý.

Dobrou zprávou na závěr pro ty, kteří nestihnou či nedosáhnou na dotaci v tomto programu, je také to, že Ministerstvo životního prostředí přislíbilo další dotační výzvy i v příštích letech, snad až do roku 2020.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.