Zájem dětí je nade vše, občas ale jen na papíře

30. leden 2015

Právo říká, že děti patří svým rodičům, stejně jako rodiče mají právo na své děti. Tomu je podřízena i Mezinárodní úmluva o právech dítěte, přijatá deklarací OSN. Proč i přesto stále dochází k otřesným případům? Povídali jsme si o tom v pořadu Třináctka Plus s odbornicí na rodinné právo, advokátkou Marií Cilínkovou.

Jako vzorové příklady jsme pro naše povídání použili dva aktuální případy. V prvním případě norské úřady odebraly českým rodičům žijícím v Norsku jejich dva syny pro domácí násilí, které nebylo potvrzené. Bratry dokonce rozdělili do pěstounských norských rodin. Matka o syny marně bojuje už 4 roky. Druhý případ je z Čech. Pětiletá holčička u logopedky vyjádřila blízký vztah s otcem. Rozjela se rychlá akce, kdy rodina téměř obratem přišla o obě děti. Otec situaci neunesl a spáchal sebevraždu.

Případ z Klatov

„Zákon říká, že rodiče jsou povinni vychovávat své děti tak, aby zajistili jejich zdárný vývoj, tzn. skutečnostní i vzdělanostní, a aby toto činili zejména dobrým příkladem svého chování. I zákon připouští výchovné prostředky, ale ne přehnané násilí. Rodič může využít pouze takové výchovné prostředky, které neohrozí dítě na zdraví, neponíží ho a budou přiměřené jeho věku. Každý v rodině má svoji důstojnost, rodiče i děti jsou povinni vůči sobě pomocí, podporou, úctou a slušností. A jestliže se někde něco objeví, ve škole či u lékaře, musí se udělat citlivé prověřování. Policie, soudy i orgán péče ochrany zdraví dětí musí udělat minimální šetření, jestli nehrozí poškození zdraví či života dětí. V tomto případě ale dětem nic závažného nehrozilo. Kdyby třeba zavolali matku a zeptali se jí... Já osobně bych na místě té manželky a matky dětí požadovala náhradu za smrt manžela a táty, i když jim ho to nevrátí, ale toto rozhodnutí bylo rozhodně unáhlené," vyjádřila svůj právní názor na český případ Marie Cilínková.

Případ odebraných českých dětí v Norsku

„Tento případ je, alespoň podle dostupných informací v médiích, případem odloženým. To znamená, že by vše mělo být uvedeno do původního stavu. Děti by měly být vrácené matce či rodičům. Zde je i porušená Úmluva o právech dítěte. Pokud to totiž není nezbytně nutné, nemají být sourozenci rozděleni. 80% z nich má k sobě často i blíž než k rodičům, stres a nepohoda je naopak spojuje. Pokud budou norské orgány ochotny vrátit děti, tak to bude ještě dlouho trvat. Napřed musí nastoupit proces rozšíření styku s matkou i mezi sebou, znovu se budou asi muset naučit česky (žijí už 4 roky v pěstounských norských rodinách), teprve pak mohou být chlapci posláni domů do Čech, ale bude to určitě velmi složité, je to velká tragédie mnoha lidí," dodává doktorka Cilínková.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.