Řidiči, brzděte! Nepřiměřená rychlost je nejtragičtější příčinou dopravních nehod, varuje policie. Spouští akci Speed Marathon

19. duben 2024

Začíná tradiční policejní akce Speed Marathon, při které hlídky měří rychlost. Kde dnes budou stát, policie oznámila předem. Zaměří se hlavně na nebezpečné úseky, které pomáhali vytipovat i sami řidiči. „Místa kontrol jsme zveřejnili na webových stránkách Policie České republiky, případně je můžete najít na stránkách Bezpečné cesty. Na těch místech po celé republice budou policisté celý den,“ přibližuje Jan Straka z ředitelství dopravní policie.

Proč úseky zveřejňujete dopředu? Bude mít taková akce opravdu kýžený efekt – nedají si tam řidiči dnes pozor, a zítra pojedou zase jinak, než by měli?

Ta akce má spíše preventivní charakter, právě proto ta místa zveřejňujeme. Naším cílem je upozornit na problematiku rychlosti a porušování rychlostních limitů. Protože nepřiměřená rychlost je dlouhodobě nejtragičtější příčinou dopravních nehod. V roce 2023 zemřelo při nehodách zaviněných nepřiměřenou rychlostí přes 30 procent všech usmrcených osob při nehodách.

Tím, že do akce zapojíme veřejnost, která nám pomáhá vytipovat úseky a místa, kde se cítí nebezpečně, očekáváme, že řidiči zpomalí. Pokud si při tom uvědomí, že do cíle dorazili s minimálním zpožděním i při dodržování nejvyšší povolené rychlosti, tak to bude to, čeho chceme akcí dosáhnout.

Při jaké rychlosti hlídky řidiče zastavují? A jaký postih řidiče za rychlou jízdu hrozí? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Petr Král , vma
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.