Kříže na louce u Kunratické ulice připomínají zavražděné děti

3. červenec 2018

Sedm dřevěných křížů se sedmi dětskými jmény jako vzpomínka na romské děti zavražděné nacisty v Osvětimi. Na místě bývalého koncentračního tábora v Liberci ji vytvořil Liberečan Ivan Rous společně se svými známými.

Ivan Rous pracuje v libereckém Severočeském muzeu a dlouhodobě se zabývá problematikou pracovních a jiných táborů na Liberecku. Podle něj je na čase připomenout památku více než 100 Romů, kteří v lágru u Liberce žili a zemřeli v německých koncentračních táborech.

„Podařilo se nám identifikovat konkrétní transport Romů do Osvětimi,“ popisuje Ivan Rous a pokračuje: „Byla to pro nás zásadní věc, řekli jsme si, že tu nainstalujeme těch sedm křížů za těch sedm dětí.“

Nákres budovy někdejšího koncentračního tábora

Čtyři romské koncentrační tábory v Liberci

Kříže lidé najdou v místech pod libereckým lomem v Rochlicích, na louce u Kunratické ulice. „Je to forma uctění památky, byl tu ten nejhorší tábor v Liberci a neměl tu žádnou upomínku,“ vysvětluje Rous, podle kterého byli za války ve městě pod Ještědem celkem čtyři romské koncentrační tábory. „Všichni obyvatelé toho posledního byli vyvražděni v Osvětimi a dalších táborech,“ přidává podrobnosti historik.

Kříže připomínají i jména zavražděných dětí

Že se na městském pozemku náhle objevily kříže, městu nevadí, říká náměstek primátora Liberce Ivan Langr: „Doufám, že to vyvolá odpovídající reakci města a že v dalších letech budeme schopni pomoct ke zbudování skutečného památníku romského holokaustu.“

Místo, kde nově sedm křížů připomíná zavražděné romské děti
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.