Vídeňské muzeum zahájilo výstavu o životě Romů a Sinti v Rakousku

25. únor 2015

Vídeňské muzeum zahájilo 11. února výstavu o životě Romů a Sintů v Rakousku. Výstava s názvem „Romane Thana“ přiblíží jejich historii, osudy a příběhy. Zaznamenává fáze nucené asimilace a vyčlenění. V ohnisku pozornosti je Vídeň a Burgenland, ale i místa, kde probíhalo pronásledování a vyhlazování.

Vídeňské muzeum zahájilo 11. února výstavu o životě Romů a Sinti v Rakousku. Výstava s názvem „Romane Thana“ přiblíží jejich historii, osudy a příběhy. Zaznamenává fáze nucené asimilace a vyčlenění. V ohnisku pozornosti je Vídeň a Burgenland, ale i místa, kde probíhalo pronásledování a vyhlazování.

Ve vyhlazovacích táborech bylo dle odhadů zavražděno 70 až 90 % rakouských Romů. Přeživší stáli v roce 1945 s holýma rukama a byli systematicky znevýhodňováni. Někteří se stěhovali do Vídně s nadějí, že se ve velkoměstě „ztratí“. Převážná část nynějších Romů přišla do Vídně a Rakouska z východní a jihovýchodní Evropy za prací.

Výstava nabízí také pohled z druhé strany a z jiné perspektivy. Deset obrazů pochází přímo z romské komunity. Desítka lidí sledovala svou rodinou historii a zabývala se svou identitou, zkoumala a dohledávala zajímavé materiály, vytvářela video-svědectví, dodávala umělecké příspěvky. Obrazy rakouské umělkyně Ceiji Stojky zakoupené muzeem města Vídně „Wien Museum“ ukazují bolestné vypořádávání se s holokaustem.

Romové s nápisem "Jsme proti slovu Cikán"

K výstavě je připraven katalog a doprovodný program. Projekt vznikl ve spolupráci Vídeňského muzea Wien Museum, Romano Centro, Iniciativou pro menšiny (Initiative Minderheiten (IM)) a zemským muzeem Burgenland.

Kde: Wien Museum Karlsplatz, 1040 Wien
Kdy: 12. únor -17. květen 2015
www.wienmuseum.at
Web výstavy Romane thana

autor: Wien Museum
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.