Zapomenuté výročí romského odboje

18. květen 2014

Zapomenuté výročí, tak bychom mohli označit pátek 16. května, kdy si máme připomínat den romského odboje. Je to příběh boje na život a na smrt. 16. května roku 1944 povstali Romové v koncentračním táboře Osvětim – Březinka. Bylo jich čtyři tisíce, mezi nimi i pět stovek českých Romů, deportovaných z tábora v Letech u Písku.

Pracovní a kárný tábor v Letech byl zřízen za druhé republiky, během protektorátu převzali jeho správu nacisté. Pozůstalí po obětech romského holokaustu dlouhodobě volají po odstranění prasečí farmy, její umístění se nelíbí ani OSN.

V úterý 13. května farmu začala blokovat skupinka aktivistů, kteří si připomněli, že 13. května 1943 odjel z Let největší transport Romů do Osvětimi. Aktivisté obsadili příjezdovou cestu k vepřínu, blokovali přijíždějící kamiony, jedna z aktivistek četla řidičům kamionů přivážejících krmení pro prasata vzpomínky přeživších, které v knize Tíživé mlčení zachytil Paul Polansky.

Aktivisté předčítají z knihy Tíživé mlčení


Koncentrační tábor Lety na Písecku byl otevřen v srpnu 1940 jako kárný pracovní. Od léta 1942 se z něj stal tzv. cikánský tábor. Oficiální prameny uvádějí, že během následujících dvanácti měsíců prošlo táborem 13 stovek Romů, více než tři stovky v něm zahynuly a dalších pět set Romů bylo převezeno do Osvětimi. V období druhé světové války bylo zavražděno 90 procent českých a moravských Romů, což v daném období představuje nejdůsledněji provedenou genocidu.

autor: Magdaléna Trusinová
Spustit audio