Já se vnímám jako cikánka, ale kdybyste to řekla třeba vy, to už by bylo jiné

14. září 2017

Když jí bylo dvanáct let, začala nesměle psát básničky. Tajně, aby jí nikdo neviděl. „Ani jsem je nikomu nedávala číst. Už jsou dávno ztracené. Ty jsem psala jenom sama pro sebe,“ smála se v Dobrém dopoledni romská spisovatelka Judita Horváthová. Na svém kontě má už deset knížek, na jedenácté pracuje právě teď. Žánr? Červená knihovna.

Harlekýnky ráda čte její babička, ta je zároveň její největší fanoušek a podporovatel a zároveň první kritik a čtenář. „Romantické příběhy jsem začala psát před pěti lety. Babička strašně ráda čte harlekýnky, já si je od ní půjčuji a ráda je čtu. Co mě nich baví? Láska, touha, nenaplněná láska, prostě ta romantika.“

Hlavně moje fantazie, já ráda sním

Kde hledá inspiraci? „Hlavně moje fantazie, já ráda sním. Představuju si, že bych něco takového mohla zažít. Hned ráno si do sešitu píšu nápady, a jakmile mám chvíli, tak píšu,“ přiznává Judita Horváthová. Je k sobě přísná, když knihu napíše, znovu a znovu ji čte, upravuje, přepisuje. „Jednou jsem dokonce půlku úplně vymazala. Píšu na notebooku a půlka šla pryč, ale určitě to nebylo snadné,“ přiznává romská spisovatelka z Jihlavy.

Vyrůstala v typické romské rodině. „Úplně normální rodina, jsme tři sestry, tatínek pracuje jako dělník, maminka uklízí,“ krčí rameny Judita Horváthová. „Každý nás nazývá jinak, já se vnímám jako cikánka. Ale kdybyste to řekla třeba vy, to už by bylo jiné. Možná by to znělo hanlivě,“ uvažuje Judita Horváthová.

Paní mě odbyla, že se ozve, ale číslo si nevzala

Za svůj život v Jihlavě nezažila žádnou nebezpečnou situaci. „Jen, když jsem se byla ucházet o práci prodavačky do uzenin, kde jsem před tím prodávala. Paní mě odbyla, že se ozve, ale číslo si nevzala, ale já jsem se nedala a řekla jsem, že znám bývalou paní vedoucí, že jsem tam pracovala, teprve tehdy si ode mě číslo vzala.“

Své knihy vydává jenom v jednom výtisku. „Text zkopíruji na flashku, donesu do kopicentra, nechám oboustranně vytisknout. První čte knihu babička a pak výtisk putuje od kamarádky ke kamarádce. Vždy se mi vrátí, ještě mi nikdo žádnou knihu nevzal,“ usmívá se romská spisovatelka Judita Horváthová.

Její román vychází na pokračování

Díky rozhovoru v regionálních novinách si jí všimla jihlavská charita, o její knihy projevilo zájem nakladatelství romské literatury kher.cz a vydává její román On je ten pravý na pokračování.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio