Jelena Silajdžić zve na festival Khamoro: Uslyšíte i jazz s romskou duší

22. květen 2014

„Jako je rozdíl mezi Čechy a obyvateli Balkánu, liší se i čeští a balkánští Romové,“ myslí si Jelena Silajdžić, filmová producentka a také organizátorka Světového romského festivalu Khamoro, který začíná 25. května v Praze.

Jelena Silajdžić žila nějakou dobu na předměstí Skopje, v Šutce, kterou si vybral k natáčení filmu Dům k pověšení slavný režisér Emir Kusturica. „Vedle bohatých tam žijí lidé v bídě, v chatrčích,“ popisuje kontrast.

Čtěte také

„Přišli jsme do Česka a nevěděli jsme, kde budeme spát,“ popisuje příchod z Jugoslávie do Česka Jelena Silajdžić. Tehdy jejího manžela napadlo, že by mohli začít pořádat romský festival. „Dali jsme dohromady skupiny těch, kteří chtějí něco dokázat. Tak to všechno začalo,“ vzpomíná.

Do dnešního dne prošlo festivalem Khamoro na 200 hudebních skupin i uměleckých těles z celého světa. „Umělci mezi sebou trochu soutěží, což je motivace také pro nás ostatní, kteří jsme okolo,“ zmiňuje Jelena Silajdžić. Letošní program nabídne taneční workshopy, hudební představení i jazz s romskou duší. Podrobné informace najdete na stránkách www.khamoro.cz.

Jelena Silajdžić, producentka a organizátorka festivalu Khamoro

Jak se žilo v Sarajevu během války? Jaké to je, když se člověk nemůže vrátit domů? A jak se většinová společnost v Česku dívá na Romy? Ptala se moderátorka Lucie Výborná mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.