Khamoro slaví 20 let

15. květen 2018

Už jen pár dní zbývá do začátku největšího romského festivalu na světě. Khamoro 2018 začíná 27. května 2018 a letošní jubilejní 20. ročník přinese několik unikátních specialit:

Khamoro, neboli romsky „sluníčko“, dosud na svých akcích přivítalo přes 160 romských kapel z více než 40 zemí světa a počet návštěvníků přesáhl 150 000. I letos organizátoři připravili program plný výstav, workshopů, konferencí a hlavně koncertů romských kapel.

Festival zahájí v neděli 27. května Khamoro party na Střeleckém ostrově, během které zahrají Milan Kroka live band, Gipsy.cz a Gitana.

28. května zahrají v pražském Divadle Hybernia tři největší světové hvězdy gypsy jazzu a swingu. Poprvé od společného vystoupení v newyorské Carnegie Hall před deseti lety se na pódiu sejdou Stochelo Rosenberg (NL), Angelo Debarre (FR) a Tchavolo Schmitt (FR). Tento mimořádný koncert bude patřit k vrcholným zážitkům festivalového programu a milovníci gypsy hudby by si jej rozhodně neměli nechat ujít. Jako host unikátního koncertu vystoupí skvělý holandský akordeonista Ludovic Beier a trio doprovodí kontrabasista Noah Schäfer.

V úterý 29. května proběhne v Galerii Mánes módní přehlídka, během které představí romské i neromské modelky kolekci oděvů, které zajímavě propojují módní trendy s romskými tradicemi. Zakladatelky a hlavní designérky maďarského studia Romani Design, sestry Erika Varga a Helena Varga říkají, že se svou tvorbou snaží bojovat proti stereotypům a předsudkům vůči Romům a skrze módu reprezentovat romskou kulturu.

Ve středu 30. května se v divadle Alfred ve dvoře odehraje autorské představení divadelní skupiny Ara Art s názvem „… a zase jsme spali pindral“. Hra o zapovězeném Ráji na zemi a romském putování je plná textů Gejzy Demetera, Zory Horváthové, Ilony Ferkové, Emila Ciny a dalších romských autorů.

Khamoro 2018

Ve čtvrtek 31. května bude v paláci Lucerna vernisáž výstavy uměleckých fotografií romských žen „Neviditelná síla“. Celkem 12 velkoformátových obrazů připravených v rámci kampaně romské ženské skupiny MANUSHE si klade za cíl poukázat na romské ženy jako silné osobnosti, jejichž schopnosti a dovednosti jsou často přehlíženy. Součástí letošního Khamora bude i dvoudenní konference o postavení romských žen v Evropě.

Tradiční defilé účinkujících centrem Prahy začne v pátek 1. června v poledne na Václavském náměstí.

Festival zakončí v sobotu 2. června galakoncert v klubu SaSaZu, kde opět zahrají All-star českých kapel, šestice zahraničních bandů a jako host skvělí rumunští tanečníci Romafest.


Oblíbený týden hudby, tance, divadla a dalších akcí Khamoro proběhne v Praze od 27. května do 2. červa 2018. Záštitu nad festivalem převzali bývalý ministr kultury Daniel Herman a primátorka hlavního města Prahy Adriana Krnáčová. Bližší informace k programu naleznete na oficiálních stránkách www.khamoro.cz.

autor: Barbora Němcová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.