Oslavy Mezinárodního dne Romů: Průvod v Brně, vzpomínka na Věru Bílou v Praze

8. duben 2019

I v Česku se v pondělí slaví Mezinárodní den Romů. Přes sto lidí se zúčastnilo pochodu centrem Brna, který zahájil Týden romské kultury. Ten potrvá do pátku. V Praze vyvrcholí pondělní oslavy galavečerem v divadle Archa. Na všech akcích několikadenního programu pořadatelé zavzpomínali na zpěvačku Věru Bílou, která v březnu zemřela ve věku 64 let. Označili ji za nekorunovanou královnu romské muziky.

Část z lidí, kteří se zúčastnili brněnského průvodu, byly děti v tradičních romských kostýmech, které tančily za zvuku klasických romských písniček. Cílem festivalu i průvodu je podporovat pozitivní obraz Romů a vytvořit dialog mezi menšinou a majoritou. Řekla to pořadatelka akce Ivona Shafaq z organizace IQ Roma servis.

„Tradici vidíme v těch koních, v povozu, v tom, že to bude krojovaný průvod. Různé taneční romské soubory a zpěváci tedy půjdou v romských krojích. To znamená, že i veřejnost bude mít možnost vidět některé z romských oděvů a slyšet romskou hudbu,“ říká Shafaq.

Průvod vyšel z Bratislavské ulice od Muzea romské kultury. Před ním jelo policejní vozidlo, na průvod dohlíželo i několik policistů a asistentů prevence kriminality, vše se obešlo bez problémů. Lidé prošli Bratislavskou přes Jezuitskou ulici až na Kobližnou, odkud se vydal přes náměstí Svobody na Dominikánské náměstí před magistrát. Na něm zavlála romská vlajka. Místy se pochod zastavil, aby ukázal taneční a hudební vystoupení.

Romové průvodem oslavili Mezinárodní den Romů. „Také jsme zahájili Týden romské kultury. Cílem je vytvářet pozitivní obraz Romů a chceme vzájemný a přirozený dialog mezi Romy a majoritou. Jsme otevření a budeme rádi, když se každý přijde podívat na naše akce a pobavit se,“ uvedla Shafaq.

Vzpomínka na Věru Bílou

„Věra Bílá skrze svou hudbu rozdala za svůj život lidem obrovské množství radosti a inspirace, naprosto přirozeně propojovala světy Romů a neromů. Dosáhla takových uměleckých úspěchů, že na ni s úctou vzpomínala všechna velká světová média. Nenechala se zlomit ani svým pádem na dno, ani životními tragédiemi, které ji potkaly,“ řekl ředitel pořádající organizace Ara Art David Tišer.

Věra Bílá

Bílá se měla původně stát hlavní tváří letošních oslav, kde měla vystoupit na koncertu s Janem Bendigem a Milanem Krokou. Společně nazpívali novou píseň Mek som adaj (Ještě jsem tady), která měla doprovodit zpěvaččin návrat ke koncertování.

Bílá patřila k nejvýraznějším romským osobnostem a hvězdám etnické hudby. V cizině byla známější než v Česku, dokázala tam vyprodat velké koncertní sály. V životě zažila pád z vrcholu na dno. Zemřel jí syn i manžel, zadlužila se, hrála na automatech, žila v ubytovně. Letos se měla po 15 letech vrátit na pódia.

Vzpomínka nebude chybět ani na pondělním galavečeru, na kterém vystoupí Milan Kroka Live Band, Gejza Horváth, Filip Gondolán, Pavlína Matiová a další romští umělci. Hostem bude zpěvačka Helena Zeťová. Počtvrté se bude udělovat Cena Mileny Hübschmannové za zvláštní přínos pro romský jazyk. Křtít se má také kniha Amendar, která představuje dvě stovky významných Romů a Romek.

Další dny oslav

V úterý potom pořadatelé v Brně připravili speciální zvukovou instalaci v HaDivadle. „Je to exkluzivní instalace. Zájemci si mohou projít uličkou, ve které budou slyšet nahrávky s předsudky, se kterými se Romové musejí setkávat,“ popsala pořadatelka. Mezi další akce patří výtvarné dílny v parku Hvězdička, fotbalový turnaj, výroba romské vlajky, ale i hudební vystoupení nebo přednáška etnoložky Ivany Šusterové.

Další dny se v Brně uskuteční například divadelní festival v bývalé věznici v ulici Cejl, v níž chce město v budoucnu vytvořit Kreativní centrum. V pátek se tam uskuteční i křest knihy Amendar, která prezentuje romské osobnosti, nebo koncert zpěvačky Moniky Bagárové.

Mezinárodní den Romů se slaví od roku 1990. Připomíná první mezinárodní setkání romských představitelů, které se konalo 8. dubna 1971 nedaleko Londýna. V dalších dnech se pak uskutečnil v Británii první romský kongres, na němž vznikla Mezinárodní romská unie. Účastníci ze 14 zemí včetně tehdejšího Československa na něm přijali romskou hymnu a vlajku.

Romové jsou nejpočetnější národnostní menšina v Česku. Podle odhadů z vládní zprávy jich v zemi žije 240 300. Představují tak zhruba 2,2 procenta obyvatel republiky. V Evropě je kolem 11 milionů Romů, z nich šest milionů v EU. Například na Slovensku tvoří Romové devět procent obyvatel.

Poslední vládní zpráva o stavu menšiny uvádí, že polovina Romů v ČR žije v sociálním vyloučení. Podle kvalifikovaných odhadů koordinátorů pro záležitosti romské menšiny z regionů v Olomouckém kraji se na okraji společnosti ocitlo 70 procent tamních romských obyvatel, v Moravskoslezském a Ústeckém kraji tři pětiny. Situace se ve srovnání s údaji z předchozích let nezměnila, stav se tak nezačal zlepšovat ani v době ekonomického růstu.

autoři: ČTK , Hana Floriánová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka