Pavlína Matiová a Marta Balážová motivují děti ke vzdělávání a rozvoji pomocí zpěvu a tance

17. březen 2018

Pražský dětský smíšený sbor pod vedením romských zpěvaček Pavlíny Matiové a Marty Balažové je určený především pro děti ze znevýhodněného prostředí, které mají výrazné hlasové předpoklady. Lektorkám jde především o to, aby děti motivovaly nejen k hudbě, ale i k lepším studijním výsledků na základní škole.

„Tahle myšlenka přišla, když jsme dělali oslavy Mezinárodního dne Romů v roce 2017 s organizací ARA Art. Tématem večera bylo: Můžeme spolu. Na galavečeru zpívali romští i neromští umělci, zpívali v duetech a podobně. Říkali jsme si, kdo zazpívá romskou hymnu. Napadlo nás: Pojďme dát dohromady dětský sbor, kde budou romské i neromské děti a můžou si spolu i zazpívat,“ říká o dětském sboru muzikálová zpěvačka Pavlína Matiová, která společně se svou kolegyní učí děti nejen zpívat nebo slyšet a vnímat hudbu, ale i jak se pohybovat na jevišti.

„Ve sborečku máme určitě dost talentů. Máme tam i velmi malé děti, jejichž hlas se teprve vyvíjí, a je potřeba na tom pracovat, aby byly intonačně čisté a tak dál. Máme tam určitě talenty, jeden z nich bych ráda vypíchla – Terezku Ondičovou, což je opravdu velmi šikovná holčina, krásně zpívá. Chci hlavně, aby písničky byly známé, aby si to lidi mohli zazpívat s námi, když zpíváme na nějakém koncertu, kde jsou Romové. Vsázíme tedy na ty známé romské písničky.“

Trémou někdy trpěl ve svém životě snad každý. Podle Pavlíny může být tréma i částečně pozitivní. Děti se pak daleko víc soustředí na vystoupení před publikem.

matiova_pavlina1.jpg

„Dětem hodně pomáhá, když jsme na pódiu s nimi, když stojím před nimi a vedu je, když tam je s nimi i Marta a zpívá s nimi. Myslím si, že tohle je prostředek k tomu, jak je zbavit trémy, aby to zvládly.“

Zpěvačka Marta Balážová, která zároveň působí na Základní škole Grafická na Praze 5 jako asistentka pedagoga dodává, že nejdůležitější je pro děti důvěra a motivace.

„Samozřejmě, že máme v plánu je zařazovat do svých programů, které už děláme. Myslím si, že dneska už tím, že máme hodně festivalů a dalších příležitostí, děti mají možnost si s námi zazpívat. To je pro ně hezká motivace. Je to hlavně o tom, aby ty děti... Víte, já nemám velké ambice, že budu mít strašně skvělý sbor. Já jsem moc ráda, že jsem v letošním roce zasela s Pavlínkou takové semínko, které má šanci ovlivnit mladou generaci. A doufám, že se nám to podaří. Podstatné pro nás totiž je, abychom ty malé děti uměly motivovat. A myslím si, že přes hudbu a tanec je to úplně nejideálnější formou. A to je důležité.“

autoři: ide , Rena Horvátová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.