Pozvánka: Divadlo Viola uvádí hru Šunen, Romale neboli Poslyšte, Romové

25. leden 2018

Pražské divadlo Viola uvádí hru režisérky Hany Kofránkové Šunen, Romale, což v překladu znamená ‚Poslyšte, Romové‘. Diváci se v něm mohou těšit na romské pohádky, příběhy, tradice a písničky v podání Barbory Hrzánové, Jany Bouškové, Mária Biháriho:

Premiéra hry se konala již 31. října 2010. Tehdy se poprvé na jevišti sešli známý romský zpěvák Mário Bihári a herečky Barbora Hrzánová a Jana Boušková. Trio, na kterém je znát, že si každé společné představení užívá a že je mu romské téma blízké. Diváci se proto mohou těšit na představení, kterému nechybí humor a nadhled. Vyprávění tradičních romských příběhů, legend a vtipů dokresluje i recitace z tvorby básníků Tery Fabiánové, Margity Reiznerové a Vlada Oláha. Kořením představení jsou písničky za doprovodu harmoniky Mária Biháriho, který koncertoval například se Zuzanou Navarovou. Ostatně její fotografie, stejně jako fotografie romistky Mileny Hübschmannové jsou zřetelnou součástí scény a řada písní a textů, které během večera zazní, jsou jejich odkazem.


Nejbližší představení Šunen, Romale se koná 10. února 2018 v divadle Viola, které se nachází na adrese Národní třída 7, Praha 1.

autor: Barbora Němcová
Spustit audio