Pozvánka na filmový večer s pohádkou Tulakóna

12. červen 2017

Muzeum romské kultury pořádá ve čtvrtek 15. června 2017 promítání filmové pohádky Tulakóna. V průběhu moderovaného večera diváci uvidí příběh, určený nejen dětem. Akce se uskuteční v brněnském Café Baru Scala od 18.30 do 20.00 hodin.

„Tulakóna“ je malý psík, kterého najdou romské děti na ulici, a společně pak prožívají různá dobrodružství. Film Tulakóna má dnes kromě svých uměleckých kvalit i vysokou dokumentární hodnotu. Režisérka Jana Ševčíková k natáčení přizvala desítky romských účinkujících – zejména členy legendárního souboru Perumos.

Film Tulakóna představuje v historii československé kinematografie naprostý unikát. Vznikl v letech 1985-87 jako televizní snímek natočený na 16mm kameru a jeho předlohou byla pohádka romské spisovatelky Tery Fabiánové, kterou podle autorčina vyprávění zapsala Milena Hübschmannová.

Pozvání na projekci přijali a besedy po projekci filmu se zúčastní režisérka filmu Jana Ševčíková, dále jeden ze zakladatelů souboru Perumos a ve filmu účinkující Miroslav Rusenko a autor hudby Jiří Stivín.

Z filmu Tulakóna

Teoretický úvod k literární předloze filmu a historický kontext vzniku filmu přiblíží v krátkém úvodu před projekcí romistky Františka Dvorská a Milada Závodská.

autor: Muzeum romské kultury
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.