Romani Design: Móda ve znamení tradičních romských hodnot

2. červen 2018

V sobotu 2. června vyvrcholil světový romský festival Khamoro velkolepým Galakoncertem. Festival po celý týden nabízel hudbu, konference a výstavy. Jeho součástí byla i unikátní módní přehlídka, na kterou se s mikrofonem vypravil Gerhard Hadi:

Módní značka Romani Design je inspirovaná romskou kulturou. Svojí atypickou tvorbou se proslavily sestry Erika a Helena na mezinárodní úrovni. Pokračuje ředitelka Erika Varga:

„V naší značce Romani Design mám na starosti design. Naší inspirací je romská kultura, naše historie. Pracovala jsem s dětmi, pak jsem ale zjistila, že potřebuji tvořit a dělat ještě něco více užitečného a přitom jsem myslela na naše romské ženy. Romové se často setkávají s rasismem a nepřijetím. Mají obtížnější cestu se někam dostat. Přemýšlela jsem, že potřebujeme udělat něco, aby výsledek byl viditelný. Chtěla jsem, aby Romové prezentovali majoritě svůj talent, to, že jsou kreativní a že umí vytvořit něco nového, inspirativního. Přála jsem si, aby naše práce dovedla majoritu k zamyšlení, že předsudky nejsou v životě dobré. Majorita dost často věří stereotypům a my to chceme změnit. Naše barvy, naše móda má odkaz, který chceme předávat dalším generacím.“

Romani Design už od svého založení před osmi roky nesloužila jen jako značka pro krásné a barevné oblečení. Zároveň jde o značku, která se snaží nabourat stereotypní vnímání Romů. Prostřednictví módy tak ukazuje romskou kulturu jiným způsobem, než jak to bylo zvykem doposud. Sestry Helena a Erika Varga svoji značku prezentují po celém světě. Více Erika Varga:

„Byly jsme v Indii, Belgii, Portugalsku, Lisabonu, navštívily jsme Kuala Lumpur – zkrátka, byly jsme v celém světě a hodně lidí má zájem o naši romskou značku.“

Helena Varga zdědila kromě talentu stříhat a šít krásné oblečení i krásný hlas po svojí matce. Celá přehlídka se nesla ve znamení tradičních romských hodnot.

autor: Gerhard Hadi
Spustit audio