Romové pomáhají: V. Charitativní romský ples podpoří dětské domovy

23. březen 2019

V Ústí nad Labem vrcholí přípravy na V. romský ples, který se koná 30. března. Petr Horáček a Jan Cibrik totiž nechtějí nic ponechat náhodě, tím spíš, že výtěžek plesu půjde do tří dětských domovů na Ústecku. O podrobnosti se zajímali Dušan Vagai a Iveta Demeterová.

„Dětský domov Střekov, Dětský domov Severní terasa a Dětský domov Tisá. Nápad podpořit tyto domovy vymyslel můj kolega Petr Gabriel Horáček, který říkal, že když je to 5. ročník, tak bychom měli podarovat všechny tři domovy,“ popisuje Jan Cibrik. Oba spolu pracují deset let a šestým rokem se věnují charitě. Jezdí spolu za dětmi a podílejí se na jejich volnočasových a sportovních aktivitách, uvádí Petr Horáček: „Snažíme se jim nějak pomáhat. Například jsme se setkali s agenturou, která pronajímá reklamní plochy na svém autě a za peníze z pronájmu pak auto pro dětský domov koupí. A my jsme si pronajali největší plochu a přispěli jsme domovu největší částkou.“

Řidičský průkaz i letní tábory

Spolupráci si chválí i ředitelka Dětského domova Ústí nad Labem Střekov Hana Melzerová, peníze z charitativního plesu v domově opět využijí pro letní aktivity pro děti: „Pro náš dětský domov je to úplně suprová spolupráce. Navázali jsme si už před několika lety, kdy nás pozvali na 3. charitativní ples, tentokrát ve prospěch našeho dětského domova. Získali jsme docela velký obnos finančních prostředků plus jeden poukaz na řidičský průkaz, což jsme bezezbytku využili. Peníze, které jsme dostali, šly na tábory, a ještě nám pánové sponzorovali auto.“

„Chtěli jsme ukázat, že Romové taky umějí pomáhat. Není to jen o tom, že bychom chtěli brát, ale chceme i dávat,“ říká jeden z organizátorů Jan Cibrik. V minulosti například výtěžkem podpořili onkologické oddělení ústecké nemocnice.

Na letošním plese vystoupí v Kulturním domě v Ústí nad Labem Honza Bendig, Markéta Konvičková nebo slovenské duo Chorus Mato Vladko. Vstupenky budou k dostání na místě.

autoři: ide , Dušan Vágai
Spustit audio