Světový romský festival Khamoro

1. červen 2016

Festival, jehož 17. ročník začal 29. května, je v plném proudu a jeho organizátoři Slovo 21 a Studio Production Saga se i letos postarali o bohatý hudební i doprovodný program v podobě vernisáží výstav, open air performancí, vzpomínkových akcí na významné osobnosti, které již nejsou mezi námi, pátečních oslav dětského dne Khamororo i tradičního defilé – průvodu všech účinkujících centrem Prahy.

Na webových stránkách festivalu Khamoro se můžete dozvědět detaily programu.

Například 1. června se bude od 17 hodin promítat v českém centru švédský film Taikon o životě spisovatelky a romské aktivistky Katariny Taikon, jejíž autobiografická kniha vyšla také u nás v předkladu Venduly Bohuslavové pod názvem Katici, ty to zvládneš. V 19 hodin si v pražské vile Štvanice připomeneme romistku Milenu Hübschmannovou představením Čirikloro, aneb co říká ptáček. Dnešní večer bude v Lucerna music baru patřit gypsy jazzu a špičkové formaci bratranců Rosenbergových „The Rosenberg trio“.

Na letošním Khamoru se úplně poprvé představí romská křesťanská kapela Tekameli. Pochází z Perpignana – nejjižněji položeného města kontinentální Francie. Tekameli znamená v jazyce španělských Romů Kálé „miluji Tě“. Toto vyznání ovšem není směřováno k člověku, ale k Bohu.

03620758.jpeg

Jednou z hvězd festivalu, které vystoupí na Khamoru poprvé je cimbalista Giani Lincan. Giani Lincan pochází z významné rumunské muzikantské rodiny. Svůj první cimbál dostal v pěti letech. Dnes patří k nejrespektovanějším muzikantům ve svém oboru a jeho Giani Lincan Ensemble k nejlepším romským ansámblům v Evropě. Slyšet jej můžete v Paláci Akropolis a pak samozřejmě také v sobotu na slavnostním Galakoncertu v holešovickém klubu SaSaZu.

Dalším hostem Khamora je Shantel & Bucovina Club Orkestra přestavují moderní fúzi tradičních balkánských rytmů s elektronikou. Rumunská kapela The Zuralia Orchestra vznikla v roce 2011. Kombinuje tradiční rumunskou vojenskou dechovku s rumunskými tanečními rytmy.

Kočani orkestar je jednou z prvních balkánských dechovek, která na sklonku minulého století zavítala do České republiky. Bylo to v roce 1998 v rámci prvního ročníku festivalu Respekt, který se tehdy konal v areálu Pražského hradu a byl celý věnovaný romské hudbě. Od té doby uplynulo již osmnáct let. Legendární kapela známá také z filmů Emira Kusturici se vrací, aby se zazářila na koncertech, které se konají v rámci Světového romského festivalu Khamoro 2016.

autor: Kateřina Andršová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.