Světový romský festival Khamoro začíná již tuto neděli. Letos představí i pořádný gypsy jazz

24. květen 2019

Na festivalu Khamoro vystoupí špičky současného gypsy jazzu.

Khamoro (romsky „sluníčko“) je největším profesionálním romským festivalem na světě. Akce se pravidelně koná v posledním květnovém týdnu. Nabízí jedinečné koncerty romských kapel z celého světa, výstavy, filmové projekce, taneční workshopy i odborné semináře a konference. Od počátku se na koncertech divákům představilo více než 160 profesionálních romských kapel ze 40 zemí světa.

Festinal odstartuje v neděli 26.5. večer koncertem známé romské skupiny ze Slovenska Igor Kmeťo & Band, a kapel Lače Manuša a Gipsy Suno v Kasárnách Karlín. Vstup na úvodní akci je pro širokou veřejnost zcela zdarma

Hlavní hvězdou programu bude dvanáctičlenná skupina Fanfare Ciocărlia známá svým energickým rychlým zvukem, která kombinuje balkánskou dechovku s rockovými a filmovými melodiemi.

Jádrem celého festivalu je romská hudba, letos ovšem v programu najdeme i jazz, přesněji gypsy jazz. V pondělí 27. 5. v pražském Jazz Docku zahraje Gismo Graf Trio, uskupení, které založil pětadvacetiletý kytarista Gismo Graf, vycházející hvězda německého gypsy swingu, který tento žánr kombinuje například s vlivy bossa novy.

O den později v tom samém klubu vystoupí uskupení Hot Club d’Europe, ve kterém hraje slavný romský kytarista Paulus Schäfer, pocházející z nizozemské komunity Sintů. Ten v minulosti spolupracoval s nejslavnějšími gypsy swingovými hudebníky současnosti.

Kromě hudebních vystoupení světových umělců nabídne výstavu fotografií s romskou tematikou, divadelní představení, romskou literaturu nebo dětský den. Tradičně se bude konat defilé účinkujících kapel a souborů, které každý rok promění ulice Prahy v obrovský průvod plný hudby.

„Milovníky španělského flamenca bezpochyby zaujme taneční a hudební představení uskupení ‘3000... DeSCencias’. Jde o autentické romské flamenco, členové ansámblu pocházejí přímo z rodin v romské části města Sevilla,” prozrazuje Jelena Silajdžić, ředitelka pořádající organizace. „Hudební zážitky z celého týdne završíme na legendárním galakoncertu v SaSaZu v sobotu 1. 6. od 20 hodin,” dodává Silajdžić.

Festival Khamoro v Praze od roku 1999 pořádá organizace Slovo 21 společně se Studio Production Saga.

autoři: ROMEA, o. s. , ČRo Jazz
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka