Večer na téma Superar

11. duben 2018

Evropský hudebně-vzdělávací projekt zapouští kořeny také na Slovensku. O tom, jak Superar změnil příběh Romů v sociálně vyloučených lokalitách v Banské Štiavnici a Plaveckém Štvrtku, hovoří hudebník Ivan Šiller a občanský aktivista Marek Kapusta.

Zejména na lokální komunity rozdělené etnicky, sociálně či nábožensky se zaměřuje vzdělávací program Superar, který vznikl v roce 2009 ve spolupráci tří vídeňských institucí: Arcidiecéze, chlapeckého pěveckého sboru Sängerknaben a Koncertního domu. Po vzoru programu El Sistema, který se osvědčil ve Venezuele, poskytuje bezplatnou hudební výchovu dětem a mladým lidem. Posiluje tak pocit identity, vzájemnou podporu a schopnost dosáhnout společného cíle a porozumění i ve velmi rozdílných skupinách dětí.

Projekt Superar se podařilo přenést v posledních letech na Slovensko, kde se do něj zapojila mimo jiné škola v Plaveckém Štvrtku, městě známém segregovanou romskou komunitou. Občanský aktivista Marek Kapusta však pozitivní zkušenost s prací s romskými dětmi získal ještě dříve v Banské Štiavnici, S jeho pomocí podpořilo město dobrovolnou aktivitu romských manželů, kteří se bezúplatně ujali vzdělávání předškolních dětí a teenagerů. Za půl druhého roku systematické práce se jim v jednoduchých podmínkách podařilo vychovat prvňáky, kteří skvěle obstáli v místní Základní škole, ačkoliv dříve se většina romských dětí automaticky posílala do školy speciální.

Ve večeru na téma Superar hovoří s Markem Kapustou hudebník a pedagog Ivan Šiller.

Celý příspěvek si můžete poslechnout zde: Večer na téma Superar


„Diskusní pořad na aktuální společenská témata, zajímaví moderátoři, zajímaví hosté, zajímavá hudba, zajímavá témata.“ S tímto podtitulem vysílá Rádio Devín, kulturní stanice Slovenského rozhlasu, každý týden své Večery na tému. V rámci letošního projektu ČeskoSlovenský rok nabízíme některé pořady našim posluchačům, a to v takřka identické programové řadě stanice Vltava Večer na téma.
Vybrali jsme debaty přesahující do naší společné historie i české současnosti a témata, kterými Slovensko zaujalo v evropském kulturním prostředí. Jednou za měsíc se tak budeme moci setkávat s intelektuály, umělci, pedagogy nebo občanskými aktivisty, kteří vstupují do veřejného života dnešního Slovenska.

autor: Renata Klusáková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka