Zapomenuté tóny Eugena Horvátha

9. září 2017

Eugen Horváth, kterému říkali Janko, byl vzácnou osobností. Již za svého života proslul jako hudební legenda, opravdový nositel tradičních hodnot romské kultury. Jeho ušlechtilý jemnocit se projevoval nejen v hudbě, ale i v jazyce. Vedle češtiny si udržoval i perfektní znalost své mateřštiny – romštiny. S jeho kapelou byli především představiteli původní staré hudební vrstvy romského folkloru slovenských Romů. Alica Zikmund Heráková oslovila jeho syna Milana, aby o otci povyprávěl.

„Otec byl všeumělec. Byl to muzikant, psycholog, filozof, uměl skládat básně, svépomocí postavil barák. Měl v sobě strašný charisma a obrovskou energii,“ říká o svém otci Eugenu Horvátovi jeho syn Milan. A to s patrným dojetím a úctou.

Eugen, zvaný Janko, Horvát byl vynikající houslista. Hrál od dětství, a i když konzervatoř nedokončil, jeho obrovský talent a také duševní bohatství vytvořilo nezaměnitelný hudební projekt.

„Když slyšíte vynikající houslisty, primáše, tak se to všechno podobá. Ale když zahrál otec, tak to byl jasně on. A učil se do smrti. Říkal, že hudba je nekonečná a člověk nikdy nebude dokonalý. A v tom měl pravdu.“

Eugen Horvát hrál od mládí. V roce 1969 založil vlastní uznávanou Cimbálovou muziku Eugena Horvátha, kterou vedl jako primáš a která patřila k nejvýraznějším tradičním romským hudebním souborům. Spolupracoval s Českou televizí i s Českým rozhlasem, vystupoval například ve filmu Rom hraje, tančí, zpívá a hrál například na deskách Upre Roma nebo Romský folklor.

CD jako památka na otce

Talent po otci zdědily všechny čtyři děti, na housle dnes hraje právě syn Milan. Mít vlastní CD a zároveň památku na otce bylo jeho snem. Než se ale CD Zapomenuté tóny vydalo, byla to dlouhá cesta.

„Řekli jsme si, že každý si vezme nějaké peníze a z nich se to zaplatí. Jenže peníze vystačily na zaplacení dvou, tří dnů, protože se počítala pětistovka na hodinu. Nakonec jsme zjistili, že to takhle nepůjde.“

Nahrání cédéčka a jeho mastering se nakonec podařilo díky sponzorovi v roce 2002. Vydání ale bylo nadlouho odloženo. Vydat CD vlastním nákladem se ukázalo jako příliš nákladné. V roce 2014 bohužel Eugen Horváth zemřel. V témže roce dostal cenu Muzea romské kultury, a tak vydání nosiče vyšlo z iniciativy této instituce.

Zapomenuté tóny je CD s dvanácti převážně romskými lidovými písněmi. Jeho součástí je i šestnácti stránkový buklet s přepisy textů písní, jejich překlad do češtiny a angličtiny a další texty. Eugen Janko Horváth vždy zdůrazňoval, že romská hudba pramení z duše. Zapomenuté tóny jsou tak bezpochyby nejen odkazem jeho umění, ale i bohatého pokladu romské kultury.

autor: Alica Zikmund Heráková
Spustit audio