Romský policista, který nosí medaili od britské královny. Dokument o českém rasismu a životě v Anglii

18. srpen 2018

Petr Torák dostal Řád britského impéria za nezištnou práci pro českou a slovenskou romskou komunitu v Petersborough. I když vždy existují výjimky, Velká Británie podle něj za posledních20 let zvládá to, s čím jsme si u nás nedokázali poradit více než 100 let. Integraci Romů do společnosti.

MBE. Jsou to sice jen tři písmenka za jménem, ale jejich prestiž se ve Spojeném království dá jen těžko vyčíslit. Řád britského impéria (The Most Excellent Order of the British Empire) poprvé udělil 4. června 1917 král Jiří V. jako všeobecný záslužný řád pro civilní osoby.

Mezi Čechy se tímto pozlaceným, šedě smaltovaným pisánským křížem s heslem „Pro Boha a říši“ pyšní například dirigenti Libor Pešek a Jiří Bělohlávek nebo architektka Eva Jiřičná. Od října loňského roku k nim přibyl policista českého původu, Rom Petr Torák.

Stále hrdý na své kořeny

Řád obdržel od královny Alžběty II. za nezištnou dobrovolnickou práci pro českou a slovenskou komunitu v anglickém Petersborough. Na rozdíl od mnoha jiných úspěšných Romů je stále hrdý na své kořeny a chce být i nadále platným členem této komunity. Pro děti z Petersborough založil nedělní školu, kde si kromě mnoha zájmových aktivit mohou především vylepšit angličtinu.

„Odešli jsme z Česka kvůli častým útokům na naši rodinu před 16 lety. Táta už měl dost věčného ponižování. Moje učitelka se dokonce snažila rodiče přesvědčit, aby mě dali do zvláštní školy. Ale to by můj otec nikdy nedopustil. Raději mi zaplatil soukromou školu,“ popisuje Petr Torák.

Novodobí otroci

„V Anglii to bylo úplně jiné. Například sousedé nás normálně zdravili. Berou nás tam všechny opravdu jedním metrem, a tak i sami Romové se tam chovají jinak.“ Jemu samotnému to pak pomohlo soustředit se na jiné problémy.

„Novodobými otroky se stávají především bezdomovci. Na ulici je seberou, odvezou do Anglie a tam jim vezmou pas. Za mizerné jídlo a bydlení je donutí pracovat a zabaví jim většinu mzdy,“ vysvětluje.

„Pracuje“ i o dovolené

Při letních návštěvách Prahy během dovolené několikrát obcházel ministerstva i neziskovky s prosbou o pomoc, protože osvěta je tu v tomto ohledu minimální, ale vždycky bez výsledku. „Věřím, že to vyznamenání mi pomůže a že mi teď budou naslouchat,“ dodává.

Petrova manželka Lucie potkala svého muže v Anglii jako au pair, dnes je optičkou a s Petrem mají už dvě děti. „Kdyby Petrova maminka nehlídala, těžko bych mohla do práce,“ popisuje intenzivní a hezké vztahy s Petrovou početnou rodinou.

Byl pro ni problém, že je Petr Rom? A co na jejich vztah říkalo její příbuzenstvo? Nechtěli by se teď po brexitu do Čech vrátit? Poslechněte si v dokumentu.

V pořadu jsou použity záběry ze soukromého archivu rodiny Torákových, zprávařský archiv Českého rozhlasu a reportáž Jiřího Hoška, pořízená pro Radiožurnál pro pořad Zblízka v červnu 2012.

autor: Lenka Svobodová
Spustit audio

Související