Dva detektivové čelí kvůli mučení Roma trestnímu stíhání. Hrozí jim až osm let vězení

17. září 2018
Zprávy

Generální inspekce bezpečnostních sborů stíhá dva českobudějovické detektivy. Údajně mučili 32letého Roma a nutili ho, aby se přiznal k činům, které nespáchal. Informovala o tom Česká televize.

Dva policisté měli spoutanému muži vyhrožovat a vulgárně nadávat. „Dále došlo k fyzickému ataku na pachatele, přestože tento byl spoután. Následně pokračovaly vyhrůžky, na základě kterých se doznal k trestné činnosti, kterou nespáchal,“ dodal pro Českou televizi nový ředitel GIBS Radim Dragoun.

Generální inspekce minulý týden obvinila dva českobudějovické detektivy z trestného činu mučení a jiného nelidského zacházení.

Oba podle Dragouna působí v rámci Služby kriminální policie a vyšetřování v Českých Budějovicích. „Oba dva policisté jsou nyní přeřazeni na administrativní činnost,“ řekl pro server iROZHLAS.cz mluvčí jihočeských policistů Jiří Matzner.

„Ředitel jihočeské policie Luděk Procházka bude v těchto dnech rozhodovat o personálních opatřeních vůči nim, a to v souladu se zákonem o služebním poměru,“ dodal.

V případě prokázání viny, hrozí oběma policistům dva až osm let vězení.

autor: ako
Spustit audio