Malá Romka překvapila celé Slovensko. Běžecký závod vyhrála v balerínkách

16. leden 2019

Je možné vyhrát běh na 750 metrů jen v obyčejných balerínkách? O tom, že to opravdu jde, svědčí příběh ze Slovenska. Třináctiletá Annamária Horváthová pokořila všechny své soupeřky. V netradiční obuvi se postavila na stupínek vítězů, kde si převzala medaili za první místo.

V létě loňského roku se na základní škole v Moldavě nad Bodvou uskutečnilo sportovní odpoledne. Běh pro zdraví. Na této akci startovala i Annamária, která pochází ze skromných poměrů. Co mělo během závodu romské děvče na nohách?

„Balerínky!“

Soupeřky měly na rozdíl od ní sportovní obuv. I přesto podala Annamária v běhu vynikající výkon a doběhla do cíle jako první. Některé ze soupeřek dokonce předběhla o více jak kolo.

Běháš stále v balerínkách?

„Ne. Mám tenisky.“

Kdo Ti je dal?

„Paní učitelka.“

Jak říká, „běžecké“ balerínky už vyhodila. Stejně se rozpadly. Na běžecké závody ale díky fotografii ze stupně vítězů určitě nezapomene. Stejně tak díky medaili, kterou si domů odnesla. Z dceřina úspěchu zůstala překvapená i její matka Izabela Horváthová.

„Myslela jsem si, že jde do divadla, protože si vzala balerínky.“

Skromné děvče z Moldavy si zřejmě ani pořádně neuvědomuje, že svým vítězstvím na běžeckých závodech v balerínkách nadchlo celé Slovensko. Pokračují ředitelka Centra volného času CVrČek Mária Tóthová a ředitelka Základní školy s vyučovacím jazykem maďarským v Moldavě nad Bodvou Andrea Papp:

„Soutěž organizoval Legionářský atletický klub v Moldavě a my jsme byli spoluorganizátory. Rozběhla se – a doběhla jako první. Jako šíp!“

„Vyhrála, byla fantastická. Žádný speciální trénink před soutěží neproběhl. Je to náš Forrest Gump!“

Gratulace i od prezidenta

Příběh Annymárie zaujal i prezidenta Andreje Kisku, který se s romskou holčičkou setkal osobně. Popřál jí, aby se jí dařilo. Jak ve škole, tak i ve sportu a v životě. Mimo to prezident nadějnou sportovkyni obdaroval batohem plným věcí. Ty jí mají při sportu pomoci.

„Popřál jsem naší mladé, nadějné potencionální atletce Anněmárii, které celou zem ohromila tím, že bez sportovní přípravy ukázala svůj talent a dokázala zvítězit.“

Prezident Kiska nepochybuje, že mezi dětmi je ještě hodně neobjevených talentů. Zároveň je rád, že existují lidé, kteří je hledají:

„Příběh Annymárie dokazuje, že každé dítě má u nás šanci. Ať už je talentované ve škole, ve sportu. Měli bychom ve společnosti vytvořit takový systém, abychom každému dítěti, ve kterém se něco skrývá, něco dali.“

Fotografii, na které stojí Annamárie na stupních vítězů v balerínkách, zveřejnilo na sociální síti Centrum volného času CVrČek. Fotografie má už stovky lajků a sdílení. V diskuzi reagovalo mnoho lidí, kteří by chtěli děvčeti zaplatit novou běžeckou obuv i trenéra, aby mohla rozvíjet svůj běžecký talent. Centrum volného času CVrČek vytvořilo pro mladou sportovkyni v tomto školním roce možnost trénovat pod dohledem trenéra tak, aby se mohla zlepšovat ve svých výkonech.

autor: mst
Spustit audio