Na Slovensku začne vysílat první romské rádio. Chce se stát hlasem všech menšin

V květnu spustí živé vysílání na vlnách FM první romské rádio na Slovensku. Rádio Roma bude vysílat v romštině i slovenštině a vedle domácí a zahraniční taneční hudby s příměsí „pravé a nefalšované tvorby romských muzikantů“ nabídne i zpravodajství a publicistiku. Rádio dosud existovalo pouze na internetu, kde vysílalo 24 hodin denně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Slovensku začne vysílat Rádio Roma

Na Slovensku začne vysílat Rádio Roma | Foto: Repro Youtube

„Rádio Roma je národnostní rádio. Děláme ho s láskou a přesvědčením, že komunikace mezi lidmi může přispět k jejich porozumění a vzájemné spolupráci,“ říká Milan Němeček, předseda občanského sdružení Iniciatíva, pod kterou Rádio Roma vysílá už 4 roky jako internetové rádio.

„Chceme, aby bylo Rádio Roma slyšet ve slovenském éteru. Chceme, aby to bylo rádio všech menšin a aby to bylo rádio, které komunikuje vztah mezi menšinami a majoritní komunitou,“ dodává Němeček.

Hlavním cílem projektu bylo od počátku především informovat o romské komunitě prostřednictvím internetu. Od přesunu rádia na frekvence si autoři projektu dále slibují, že nabídne hudbu, kterou jiné stanice nehrají.

Rádio Roma bude vysílat na frekvencích 99,4 MHz v Bánské Bystrici a 97,2 MHz v Prešově. Hlavní vysílací studio bude mít v Bratislavě. Moderátory budou Gerhard „Gerry“ Hadi, dosavadní hudební dramaturg pražského Rádia Color, a Martin Kopor, známý slovenský imitátor a bývalý moderátor Rádia Regina.

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme