'Nechceme Roma.' Inspekce odhalila nejvíc diskriminačních nabídek zaměstnání za čtyři roky

6. duben 2018
Zprávy

Hledáme ženu důchodkyni nebo zedníka, ale prosíme ne cizí národnosti ani Romy. Právě takovými diskriminačními inzeráty někteří zaměstnavatelé stále lákají uchazeče o práci. Inspekce práce loni zaznamenala nejvíc takových případů od roku 2014.

Muž z Brna, který si nepřál zveřejnit své jméno, hledal loni práci. Na jednom internetovém serveru našel inzerát v následujícím znění:

„Hledám dva lidi pro práci na stavbě - zedníka a pomocníka. Nejlépe někoho, kdo má zkušenost s omítáním, a to nejlépe strojním. Požaduji spolehlivost a samostatnost. Práce na celý rok v okolí Blanska, Brna, Vyškova. Prosím ne Romové.“

Muž na inzerát zavolal. Během rozhovoru řekl, že je Rom a zaměstnavatel ho kvůli tomu odmítl. Se svou zkušeností se pak obrátil na neziskovou organizaci IQ Roma servis, popsala vedoucí Kariérového centra společnosti Martina Horváthová.

„Náš dlouhodobý klient, který aktivně hledal zaměstnání, se po dlouhodobém odmítání na pracovním trhu rozhodl diskriminaci řešit. Klientovi jsme pomohli podat podnět na inspektorát práce, který záležitost prošetřil,“ řekla Radiožurnálu Horváthová.

123 případů diskriminace

Zaměstnavatel dostal za inzerát od Inspekce práce pokutu 20 tisíc korun. Jak uvedla, porušil zákon tím, že diskriminoval muže při uplatňování práva na zaměstnání z rasových důvodů.

Za minulý rok inspektoři zjistili 123 případů nerovného přístupu a diskriminace při hledání nových pracovníků. To je nejvíc za poslední čtyři roky. Šlo mimo jiné o výběrová řízení, ale nejčastěji se to týkalo právě závadné inzerce.

„Zaměstnavatelé inzerují určité pozice, například prodavač, asistentka, servírka, zedník a v samotném inzerátu zazní, že hledají ženu, muže, důchodkyni nebo že nemají zájem o zaměstnance romského původu. Překvapivé je, že jde i o pozice středního managementu, IT specialisty nebo i ředitele,“ popsal mluvčí Inspekce práce Richard Kolibač.

Zaměstnavatelé většinou podle Kolibače uznali chybu a nabídky opravili nebo je odstranili. Část z nich ale argumentovala tím, že sami ví nejlépe, koho potřebují.

autor: efa
Spustit audio