Nedobrovolně sterilizované ženy mají novou šanci na odškodnění

28. únor 2012

Nechtěně sterilizované ženy dostaly novou šanci na odškodnění. Postavila se za ně Rada vlády pro lidská práva. Mnoho pacientek právě z Ostravska dosvědčuje, že o zákroku vůbec nevěděly nebo nerozuměly tomu, co lékaři chtějí provést. Symbolicky na Mezinárodní den žen se právě tyto ženy chtějí v Ostravě sejít.

Elena Gorolová je zralá čtyřicátnice, počátkem devadesátých let i jí lékaři podvázali vejcovody. „Trápí mě to, protože mi bylo jen 21 let a chtěla jsem mít ještě další dítě, a to holčičku, protože mám dva syny. Když léta ubíhají, pořád si vlastně říkáte - jednou jsem byla žena, která mohla rodit děti, a vlastně už nejsem tou ženou,“ říká.

Rada vlády souhlasí s tím, aby stát tyto ženy odškodnil. Experti teď pracují na tom, aby bylo jasné, které ženy, za co a v jaké výši odškodnění dostanou.

„Domnívám se, že by to mělo být maximálně v řádu několika měsíců. Takže teprve v tom okamžiku, kdy to odsouhlasí vláda, můžeme mluvit o tom, že se budou odškodňovat nezákonně sterilizované ženy,“ upřesnila vládní zmocněnkyně Monika Šimůnková.

Pro Elenu Gorolovou, která na Ostravsku nedobrovolně sterilizované ženy zastupuje, je to i tak dobrá zpráva. „Jsme velice rády, že takový postup je, že jsme za těch sedm let už něčeho docílily,“ dodává Gorolová.

Většina žen podstoupila sterilizaci při porodu císařským řezem. Pacientky tvrdí, že v bolestech a rozrušení netušily, co podepisují, lékaři oponují, že se vším souhlasily. Předseda české gynekologicko-porodnické společnosti Vladimír Dvořák už dříve řekl, že takových případů je minimum.

„Pokud skutečně není zdokumentováno, že byly poučeny, je to s největší pravděpodobností pochybení některých lékařů. A rozhodně to není systémová věc,“ poznamenal Dvořák.

Neziskové organizace odhadují, že nedobrovolnou sterilizaci podstoupilo zhruba osm desítek žen.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu