Projekt Omama: rozbití začarovaného kruhu chudoby začíná i dětí

24. květen 2019

Občanské sdružení Cesta ven, které působí na Slovensku, získalo ve Vídni prestižní ocenění pro sociální inovátory SozialMarie. Projekt Omama pomáhá dětem z romských osad. Zajímal se o něj i Miroslav Strelec.

Život v chudobě a s ním spojený stres prokazatelně narušují rozvoj mozku v raném věku. Děti z chudých rodin začínají povinnou školní docházku s vývojovým zpožděním. Tento skluz už nikdy nedoženou, ve škole neuspějí a v dospělosti se z bídy nevymaní. Tento smutný příběh se neustále opakuje. Ředitelem sdružení Cesta ven, které si klade za cíl dětem z chudých rodin pomoci, je Pavel Hrica:

„Raný věk je v životě člověka klíčový. To, co se v raném věku pokazí se už těžko dohání. 80% našeho mozku se vyvine v nejranějším věku.“

Omamy z osad

Omamy jsou ženy přímo z osad, které v nich rozvíjejí malé děti do tří let. Děti od nich dostávají podněty a vytvářejí zdravější architekturu svého mozku. Jednou z nich je i Alexandra Giňová:

„Rozvíjíme jemnou i hrubou motoriku, myšlení i citový život. Lekce trvá maximálně hodinku, vždy je na ní přítomna matka. Zároveň s dětmi právě učíme i matky, jak se svými potomky pracovat, aby hned v raném dětství dostali ty základy, které potřebují.“

Podle mentorky Omam Janky Bajerlové, je pro děti velmi důležitá hra s maminkou:

„Chybí pochopení toho, že pro děti je hra učení a že je maminky tímto způsobem vzdělávají. To se jim snažíme ukázat.“

Nejlepšími ambasadorkami lepšího rodičovství v chudých podmínkách jsou právě ženy, které z tohoto prostředí pocházejí. Projekt Omama se v současnosti realizuje ve třech chudých komunitách: Muránska Dlhá Lúka v Banskobystrickém kraji, Kecerovce v Košickém kraji a Zborov v Prešovském kraji.

Janka Bajerlová přiznává, že v praxi zažívají Omamy i těžké chvíle:

„Chceme se primárně věnovat dítěti do třech let a jeho matce. Vstupujeme tak ale do rodin, které mají širokou škálu problémů, se kterými my ne vždy umíme pomoci. Stejně ale v rodině dále fungujeme. Jsme si vědomi všeho, co se v rodině děje, ale neumíme s tím nic udělat. Je to někdy velmi náročné.“

I přes ekonomický růst žijí na Slovensku stále stovky tisíc lidí v extrémní chudobě, do níž se narodili a z níž se neumějí vymanit. Projekt Omama se snaží tento začarovaný kruh změnit. Občanské sdružení Cesta ven jej chce rozšířit do co největšího počtu chudých komunit.

„Romské prostředí není špatné, je jiné a myslím si, že to, co nám způsobuje problémy, je opravdu samotná chudoba a také to, že majorita není připravena na to, co je pro romské děti důležité,“ říká ředitelka Výzkumného ústavu dětské psychologie a patopsychologie Jeanette Motlová.

autor: Miroslav Sterec
Spustit audio