Romové ze slovenských Matejovců se budou po požáru stěhovat do nových unimobuněk

10. březen 2018

Přibližně sto Romů ze slovenského Popradu přišlo v únoru při požáru v městské části Matejovce o střechu nad hlavou. Město jim dočasně poskytlo provizorní ubytování v místní škole a kině a nově to vypadá, že samospráva konečně našla způsob, jak lidem pomoci. Podrobnosti zjišťoval Miroslav Strelec.

Magistrát města zajistil pro Romy v popradském Kině Máj dočasné ubytování ve velkém promítacím sále rozděleném paravány, plus jednu menší místnost.

„V bytech jsme měli všechno, věci, postele, potraviny, maso… všechno nám shořelo.“

„My bychom měli na to zaplatit. A zato chceme, aby byla každá rodina zvlášť, nechceme být spolu.“

„To se nedá! Vždyť tu jsou i malé děti, tahle ho má ještě v peřince!“

„Jsme všichni na hromadě. Na to nejsme zvyklí.“

„Chceme, aby ty buňky opravili a my mohli jít zase domů, do Matejovců.“

Radnice zapojila do péče o skupinu těchto lidí jak občanskou hlídku příslušníků městské policie, tak i terénní pracovníky z odboru sociálních služeb. Pokračuje člen občanské pořádkové hlídky Jozef Krempaský:

„Aby nedocházelo ke konfliktům, také aby alkohol nebyl.“

Veřejná sbírka

Požár připravil o bydlení 97 lidí. Po požáru zůstali jen v oblečení, které měli na sobě. Město proto vyhlásilo sbírku. Hovoří vedoucí sociálního odboru na Městském úřadě v Popradu Etela Lučivjanská:

Během požáru v Matějovcích přišlo o střechu nad hlavou 97 Romů

„Město vůči našim Romům z Matejovců neeviduje nějaké nedoplatky, ať už na nájemném nebo v úseku komunálního odpadu.“

Na situaci v Popradě se byl podívat i zmocněnec vlády pro romské komunity Ábel Rávasz. Ocenil přístup samosprávy, která podle něj dělá, co může, aby situaci co nejvíc zmírnila.

„V podobné situaci byli v různých jiných městech, dokonce i v obcích na Slovensku. To, co tady vnímám jako velké plus je to, že město má k věci aktivní přístup. Opravdu se snaží, pan primátor, poslanci, všichni odvedli doopravdy velmi dobrou práci, což vytváří podmínky pro úspěšné řešení této krize.“

Životní podmínky ve Staniční ulici v Matejovcích jsou velmi zlé. Podle Rávasze je ironií, že ve městě, které má pracovní příležitosti, musí někdo žít v takových bídných podmínkách.

„V každém neštěstí je i kus příležitosti. Pokud znáte tu komunitu pod dálnicí, tak tam byla investice potřebná tak či tak.“

Nákup unimobuněk

Poslanci popradského Městského zastupitelstva schválili v těchto dnech 150 tisíc Euro z rozpočtu na nákup kontejnerového bydlení pro Romy, kteří přišli o střechu nad hlavou. Celkem jde o 10 unimobuněk umístěných v Matejovcích. Další dvě unimobuňky jsou vyčleněné na sociální zázemí. Unimobuňky jsou vybaveny elektroinstalací a konvektorovým topným tělesem. Nechybí ani elektrická a vodovodní přípojka. Pokračuje primátor Popradu Jozef Švagerko:

Romové z Matějovců našli dočasné ubytování v popradské škole

„Připravili jsme dočasné bydlení, aby se lidé mohli rozmyslet, jak dál.“

Názory popradských poslanců na 150 tisícovou investici byly různé. Hovoří poslanci Rudolf Kubus, Igor Wzoš a Vladimír Lajčák:

„Nenamlouvejme si, že ty kontejnery vydrží rok, dva, tři. Za sedm let dokázali zlikvidovat městskou část s Matejovcích katastrofálních způsobem. A my jim nepomáháme, my jim tímto ubližujeme.“

„Neumím si představit, že by 100 lidí z Matejovců bloudilo po městě, porůznu by se schovávali, žebrali by a my bychom touto situací ohrozili dalších 50 tisíc lidí.“

„Vyslechl jsem tu dnes různé připomínky a nikdo lepší řešení jak postavit ty kontejnery a ubytovat tam ty lidi dočasně neměl.“

Město Poprad ale nebude Romům nic dávat zadarmo. Za kontejnerové bydlení budou platit řádný nájem. Více vedoucí Odboru správy majetku Městského úřadu Poprad Iveta Borňáková:

„Zatím je navrhovaný nájem 40 Eur na jeden kontejner, 160 Eur jsou provozní náklady. Nájem bude uzavírán vždy jen na jeden měsíc, pokud se o tři dny zpozdí, už znovu nebude předložen.“

Kompetentní lidé zdůrazňují, že kontejnerové bydlení je jen dočasným řešením a případem bude zapotřebí se v budoucnosti zaobírat komplexněji.

autor: mst
Spustit audio