Setkání Baruvas propojují studenty z celé České republiky

27. srpen 2019

V těchto dnech probíhá nedaleko Chotěboře 10. setkání romských studentů Baruvas. Účastní se jej čtyřicet mladých lidí z celé České republiky studujících rozličné obory středních a vysokých škol. Během akce se mimo jiné seznámí i s nabídkou studia v zahraničí nebo s možnostmi, jak aktivně měnit okolí a společnost k lepšímu.

„V rámci stipendijního programu nabízíme studentům celou řadu zajímavých aktivit. Kromě finanční pomoci, která spočívá ve stipendiích ve výši 14 tisíc korun pro studenty středních škol a 21 tisíc korun pro studenty vyšších odborných škol, mohou získat doučování, můžeme jim proplatit účast v různých vzdělávacích kurzech. Zároveň máme možnost pomoct i rodině studenta, zafinancovat mu účast na školních výletech či exkurzích, které bývají finančně náročné a rodinu studenta zatěžují. Snažíme se takto preventivně působit proti dalšímu vylučování studentů,“ říká Jitka Votavová, koordinátorka romského stipendijního programu.

Setkání se zúčastňují studenti středních a vysokých škol:

„Třikrát do roka pořádáme setkání studentů, která nazýváme Baruvas, což romsky znamená „rosteme“. Setkání propojují studenty z celé České republiky“. Účastní se jich studenti středních a vysokých škol a jsou si vzájemně velkou motivací. Za studenty také jezdí hodně lektorů, účastní se různých vzdělávacích workshopů a z nich si odnáší zajímavé zkušenosti a kontakty.

Studentka gymnázia Jana Blahoslava v Přerově Adéla Cinnová je jednou ze stipendistek romského studijního programu organizace Romea.

„Obor jsem si vybrala, protože si myslím, že je to nejlepší příprava na vysokou školu. Ráda bych se dostala na stomatologickou vysokou školu, jakoukoliv, i když mojí prioritou je univerzita v Olomouci. (V rodině) jsem první, kdo má tak vysoké cíle, ale máme v rodině vyučené, i dva s maturitou. Na Baruvas jezdím kvůli novým poznatkům a znalostem, které jsou ve formě workshopů a přednášek, a také abych se setkala s přáteli, se kterými jsem se seznámila na předešlých setkáních. Také proto, abych se poznala s novými lidmi a získala nové kontakty.“

autor: Rena Horvátová
Spustit audio