Slovenská policie prověřuje politika, který slibuje Romům letenky a peníze na sterilizaci

Svérázný způsob předvolební kampaně zvolil jeden z kandidátů na Slovensku, kde se v listopadu konají komunální volby. Zaměřil se na Romy, kterým slibuje letenky na cestu do Bruselu a ženám sterilizaci. Případ už řeší policie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Košické sídliště Luník IX

Košické sídliště Luník IX | Foto: Vojtěch Berger

Právník Vladimír Gürtler kandiduje do městského zastupitelstva ve východoslovenských Košících za stranu Sedm statečných, které je předsedou. V kampani oslovuje výhradně romské voliče, kterým slibuje zdarma letenky do Bruselu.

V telefonickém rozhovoru se zpravodajem ČR argumentoval, že by to byl legální příspěvek města nebo státu na cestu za prací.

Přehrát

00:00 / 00:00

Slovák před volbami slibuje Romům letenky a peníze na sterilizaci. Případ už řeší policie. O podrobnosti se zajímal zpravodaj Petr Vavrouška

„Když si neumí najít práci, protože, jak tvrdí, je diskriminovaný, ať si ji jde hledat například do Bruselu. Jeden Rom mi říkal, že chce jet pracovat někam jinam a nemá peníze na cestu. Tak mu dáme příspěvek a může jet zadarmo. A ať si tam najde práci a pracuje tam.“

Gürtler kandiduje v košickém volebním obvodu Luník IX, což je sídliště, kde žijí v hrůzných podmínkách výhradně jen Romové. Právník tvrdí, že místní Romové odmítají pracovat a ničí městský majetek. On jim prý chce jen pomoci.

„Když jim slovenská vláda nedokáže zajistit práci, tak ať jim přispěje k jejímu nalezení. Je to můj úhel pohledu a myslím si, že je korektní, zákonný, není na tom podle mě nic rasistického,“ tvrdí Gürtler.

Slovenská policie vnímá předvolební kampaň jako rasistickou. Vyšetřovatel už zahájil trestní stíhání.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme