Soud poslal do vazby osoby podezřelé z útoku na romskou osadu ve Lvově. Mezi zraněnými je i dítě

26. červen 2018

Ukrajinský soud poslal do vazby osm osob, s jednou výjimkou mladistvých, které jsou podezřelé z účasti na víkendovém přepadení romského tábora u Lvova. Jeden Rom byl přitom zavražděn a další čtyři lidé zraněni. Podle policie zadržení účast na akci přiznali. Útok, jenž média připisují málo známé organizaci neonacistické mládeže, vyvolal znepokojení ze vzestupu rasového násilí v zemi.

Na dva pravděpodobné provinilce soud uvalil dvouměsíční vazbu bez možnosti propuštění na kauci už v pondělí. V úterý k nim přibylo šest dalších účastníků násilí: pět mladistvých a dvacetiletý mladík, který byl podle všeho organizátorem útoku.

Skupina zamaskovaných útočníků, vyzbrojených tyčemi a noži, v noci na neděli zaútočila na romský tábor, kde zabila čtyřiadvacetiletého muže a zranila další čtyři lidi, včetně desetiletého chlapce.

Policisté po útoku na romskou osadu v lese na předměstí Lvova zadrželi na místě celkem osm osob. Vedle dvacetiletého mladíka, kterého policie podle listu Ukrajinska pravda podezřívá ze zavraždění Roma, jde o chlapce ve věku 16 až 17 let.

Jeden mrtvý

Podle policejního prohlášení byl při střetu bodnou ranou nožem zabit 24 letý Rom. Kvůli zraněním způsobeným rovněž noži byli hospitalizováni 19 letý muž, 30 letá žena a desetiletý chlapec.

Podle médií šlo o pátý útok na romský tábor na západě Ukrajiny provedený za poslední dva měsíce.

V dubnu útočníci spálili stany v romském táboře v Kyjevě. Pronásledovali přitom romské ženy a malé děti, házeli po nich kamení a stříkali na ně pepřové spreje. Podobné incidenty se ve Lvově odehrály už dříve, stejně jako v Ternopilu.

Náčelník ukrajinské policie Serhij Knjazev podle serveru TSN uvedl, že víkendový útok měl podle plánu organizátora trvat nejvýše čtyři minuty; kromě osmi zadržených v případu figuruje dalších 14 podezřelých. „Je to širší problém, týká se celé společnosti,“ poznamenal Knjazev.

Střízlivá a zlá mládež

Média útok připisují neonacistickému uskupení Střízlivá a zlá mládež, které nejspíš vzniklo teprve nedávno a které na sociálních sítích sleduje jen několik desítek lidí.

Nad útokem vyjádřilo pobouření mimo jiné velvyslanectví Spojených států v Kyjevě a Rada Evropy v dopise předsedovi ukrajinské vlády vyzvala k reakci na útoky šířící se Ukrajinou. Znepokojení nad výbuchy násilí dali najevo také ochránci lidských práv. Podle organizace Human Rights Watch je záhodno bít na poplach, aby ukrajinská policie rezolutně zasáhla proti zločinům páchaným z nenávisti. „Události posledních dvou měsíců svědčí o tom, že pořádkové síly nejsou s to zajistit bezpečí etnickým menšinám,“ uvedla Zola Kondurová, která je místopředsedkyní nadace romských žen.

Podle odhadu Rady Evropy romská menšina na zhruba 45 milionové Ukrajině čítá více než čtvrt milionu lidí.

autor: ČTK
Spustit audio