Zápis do 1.třídy: Sleduje se výslovnost i sociální dovednosti

8. duben 2019

V dubnu probíhají na základních školách zápisy do prvních tříd. Podle hrubých údajů ministerstva školství by k nim mohlo přijít okolo 137 tisíc dětí.

K zápisu vyrazila i jedna malá předškolačka z Prahy 9. Na to, jak zápis probíhal, se šestileté Laury zeptala Iveta Demeterová.

Dneska byl tvůj velký den, viď? Kde jsi byla?

„Byla jsem na zápisu a byla jsem trošku nervózní, protože jsem nevěděla, co mám dělat.“

Na co se tě paní učitelky ptaly?

„Jak se jmenuju, jaké mám příjmení a kolik mi je.“

V září tedy nastoupí Laura do první třídy. Podle učitelů není potřeba předškoláky na zápis nijak zvlášť připravovat. Spíše je vhodné je uklidnit, aby neměli strach. Zralost dítěte se posuzuje na úrovni fyzické, psychické i sociální. Šestiletou Lauru doprovodila k zápisu její maminka Dominika Žoltáková: „Byla nervózní a ve stresu, ale pak to zvládla na jedničku.“

K odkladu je nutné vyjádření poradny i lékaře

Pokud rodiče uvažují o odkladu školní docházky, musejí s sebou už k zápisu přinést posudek z pedagogicko-psychologické poradny a vyjádření lékaře. V posledních letech nastupuje o rok později asi deset procent dětí. Další možností je, že děti mohou před nástupem do první třídy chodit do tzv. přípravného ročníku nebo do nultého ročníku. Ten navštěvovala i Laura:

„Bylo to tam dobré, ale trošku jsem se i bála, že tam nic nebudu umět. A byli tam jenom samí kluci.“

A co jste se učili?

„Abecedu, písmenka a příklady.“

Nultý ročník by ostatním rodičům doporučila i Dominika Žoltáková:

„Děti jsou připraveny nejen na zápis, ale i do první třídy. Učí je tam samostatnosti, vytrvalosti. Laurinka je pečlivá, dává si na svoje věci pozor.“

Laura má o své životní dráze jasno:

„Chtěla bych malovat obrazy. Kreslím ráda obličeje.“

Budoucí žák by měl například zvládat osobní hygienu, správně držet tužku, umět základní společenská pravidla, správně vyslovovat, zvládnout odloučení od rodičů nebo deset až patnáct minut udržet pozornost.

autor: ide
Spustit audio