Rosex

29. květen 2012

11 zpěvaček a 8 zpěváků průměrného věku 42 let – a sbormistryně Alena Sobotková – to je liberecký sbor Rosex. Volné vokální sdružení, jak zpěváci sami svůj sbor rádi nazývají, zpívá už přes dvacet let a má pestrou historii lemovanou úspěchy, na kterou zpěváci nejen rádi vzpomínají, ale také jsou na ni patřičně hrdí.

Sbor si vydobyl ocenění na mnoha soutěžích u nás i v zahraničí – zvítězil na národní soutěži pěveckých sborů v Jihlavě, byl oceněný na festivalech Europa Cantat a Chorus Camera, úspěšně reprezentoval na festivalu Eurotreff v německém Wolfenbűttelu nebo na festivalu ve francouzském Tours. V roce 2004 si dokonce Rosex přivezl z národní soutěže Praga cantat absolutní vítězství ve všech kategoriích. Důležitější, než všechny diplomy je ale pro zpěváky něco jiného – rozdávat radost příznivcům sborové tvorby. Že se jim to daří, o tom svědčí desítky odzpívaných koncertů ročně a stovky věrných posluchačů.

V repertoáru libereckého smíšeného sboru Rosex najdete leccos, zpívá renesanční a barokní hudbu, ale i skladby autorů 20. století, nebo spirituály a muzikálové a populární melodie. A samozřejmě jednou do roka i vánoční koledy. Svůj program Rosex představuje buď na samostatných koncertech, nebo na společných koncertech s dalšími amatérskými soubory. Spolu s dalším libereckým sborem Ještěď si například troufl i na oratorium Stabat mater Antonína Dvořáka.

Představu o repertoáru sboru si můžete udělat i z Cédéček Rosexu – natočil už 4 a najdete na nich výběr z toho nejlepšího a nejoblíbenějšího, co sbor zpívá. Poslední z roku 2007 je vánoční a kromě koled je na něm třeba populární Missa brevis Jiřího Pavlicy. České autory sborové hudby Rosex rád představuje i zahraničnímu publiku – zpívá hudbu Bohuslava Martinů, Petra Ebena, Antonina Tučapského, Jana Dismase Zelenky, nebo Zdeňka Lukáše – a prý to má úspěchy nejen v sousedním Německu a Rakousku, ale také třeba ve Francii nebo v Holandsku.

autor: Klára Boudalová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.