Reportáže Karla Kyncla o smrti J.F.Kennedyho - 1963

23. listopad 2013

Zpravodaj Československého rozhlasu Karel Kyncl referuje o atentátu, který se udál předchozího dne – v podvečer našeho času. Karel Kyncl ani zdaleka netuší, že za těchto tragických okolností se začíná psát příběh jeho nejslavnější reportáže z USA. Přestože v tu chvíli byl v Americe teprve velmi krátce, jak o tom mnohem později vyprávěl.

Vypadá to na první poslech, že Karel Kyncl – v té době už zkušený rozhlasový publicista a tvůrce – našel velice atraktivní klíč ke své reportáži, neboť přímý překlad z útržků amerických zpráv působí skutečně autenticky, má to svou sílu okamžiku, svůj spontánní průběh. Obávám se ale, že to nebyl ani tak Kynclův důmyslný záměr, jako spíše naprostá nutnost. Jak se totiž dozvídáme z další části jeho vzpomínky natočené v 90. letech, Karel Kyncl byl patrně první evropský novinář, který o smrti prezidenta Kennedyho informoval svou redakci.

Lee Harvey Oswald (Dallas, Texas, 22. listopadu 1963)

Karel Kyncl pokračoval ve svém zpravodajství ještě 24. listopadu, kdy informoval o zadržení Jamese Rubyho, vraha domnělého atentátníka Lee Harvey Oswalda a následně 25. listopadu vysílal reportáž o Kennedyho pohřbu. I tady najdeme část vysvětlení, čím to, že se Karel Kyncl tehdy tolik vepsal do obecného povědomí. Zatímco první den improvizoval nad stránkami agenturních zpráv, tady už zjevně beze strachu z neporozumění americké angličtině přímo komentuje vysílání místního rozhlasu.

Spustit audio