Rozhledna nad obcí Salaš u Velehradu má tvar do sebe navzájem zaklesnutých šťastných sedmiček

6. květen 2024

Ve Zlínském kraji na Uherskohradišťsku se nad obcí Salaš tyčí stejnojmenná rozhledna. Zajímavý je především její netradiční tvar, který tvoří dvě do sebe navzájem zaklesnuté šťastné sedmičky. Dostat se k ní můžete z několika směrů a z jejího vrcholu pak dohlédnout třeba až na Velkou Javořinu na hranicích se Slovenskem.

Rozhledna Salaš je v mnoha ohledech netradiční. Je v soukromém vlastnictví, přesto je bez omezení přístupná pro všechny příchozí. Vede k ní hned několik různých tras. Výhled se z ní sice naskýtá jen na jednu stranu, zato ale kouzelný. A i když jde o dvě do sebe zaklesnuté sedmičky, někteří říkají, že má tvar tak zvaného hasáku, nebo že připomíná skokanský můstek.

Podobu rozhledny Salaš navrhla tři architektonická studia. „Návrhů bylo víc. Se ženou jsme vybrali dva, které se nám líbily nejvíc, a na tom vítězném jsme se pak dohodli společně se zastupiteli obce,“ popisuje proces vzniku rozhledny její majitel a investor Petr Loucký. Rodák z Přerova se před mnoha lety v Salaši usadil a nápad postavit na kopci nad obcí rozhlednu prý přišel náhle. „Paseky, na kterých rozhledna stojí, byly dlouhou dobu zanedbávány. Ten kopec tak, jak vypadá dneska, vůbec nevypadal. Je z něj ale hezký výhled, a tak jsem tam chtěl umístit něco, co by mělo smysl,“ vzpomíná Petr Loucký.

Rozhledna je ocelová, opláštěná modřínovým dřevem a na dvě vyhlídkové plošiny ve výškách 15 a 20 metrů vede točité ocelové schodiště se sto dvanácti schody. Na pasekách, kde se dřív pásly krávy, stojí dvě šťastné sedmičky od roku 2015.

Točité schodiště vede na dvě vyhlídkové plošiny

Přímo přes obec vede několik turistických tras. Lidé si tak můžou vybrat, jestli zvolí nejkratší, asi kilometr dlouhou cestu přímo z obce Salaš po zelené a dál k turistické chatě na Bunči v Chřibech, anebo trasu po modré značce k rozhledně Brdo.

Mezi pěšími a cykloturisty je salašská rozhledna velmi oblíbená. „Já jsem tady roky chodil pěšky z Morkovic na Velehrad. Teď si to zkouším se synem na kole. Ukazuji mu, kde je Horní Salaš a tak dále,“ pochvaluje si starší z dvojice cyklistů, které jsme na cestě k rozhledně míjeli.

Od rozhledny Salaš lze dohlédnout na úpatí Chřibů i na Velkou Javořinu

Z rozhledny je možné dohlédnout až na Velkou Javořinu a část Bílých Karpat i podhůří Chřibů. Otevřená je celoročně a zdarma. Do obce Salaš můžete přijet autobusem nebo autem, k dispozici jsou v obci také dvě odstavná parkoviště.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.