Rybářům skončilo několikaměsíční čekání - opět mohou lovit pstruhy. Začala totiž pstruhová sezóna

16. duben 2024 08:38

Rybáři už zase mohou chodit lovit pstruhy. Dnes oficiálně začíná pstruhová sezóna. Takže stačí vzít prut, rybářské holiny, samozřejmě také řádnou povolenku - a může se vyrazit k vodě na souboj s těmito rybími dravci. V jednom ze pstruhových revírů to udělal i reportér Tomáš Lörincz.

Čtěte také

Ty ses dnes vydal k Hronovu na Náchodsko, proč právě tam?
Protože tady teď rybáři z Královéhradeckého krajského rybářského svazu nakládají pstruhy na sádkách a ty potom budou vysazovat do revírů v okolí. V Polici nad Metují nebo i do dalších toků. Já chci z onoho vysazování pstruhů natočit reportáž, aby bylo zřejmé, jak to vypadá, když se ryby do vody dostávají, aby je pak rybáři mohli z vody opět vylovit.

Kolik rybářů jsi dnes už potkal?
Dnes se může lovit už od 6. hodiny ranní. A tady na Metuji se opravdu už objevilo několik nadšených ctitelů Petrova cechu, nejsou to tedy žádné velké počty, ale ti, kteří k vodě dorazili, byli opravdu hodně nedočkaví. Těšili se na začátek sezóny, protože ta probíhá prakticky jen do konce letních prázdnin.

Čtěte také

Pstruhy nejde lovit celoročně, poměrně dlouhou dobu jsou hájeni, kdy je jejich lov zakázaný. Milovníci pstruhového rybaření tedy opravdu už dnes nemohli doslova dospat.

Jaká vlastně ta letošní pstruhova sezóna bude, dá se to odhadnout?
Podle rybářů, se kterými jsem se bavil, tak sezóna bude hlavně intenzivní. V tom smyslu, že to bude intenzivní zážitek i odpočinek u vody. Možná někomu připadá zvláštní, že odpočinek může být intenzivní, ale ti, kteří jsou zvyklí odpočívat aktivně, tak to jistě chápou.

Ale sezóna bude jistě taková, že někteří rybáři si splní své sny a vytáhnout z vody krásné ryby, protože tady ze sádek odcházejí občas i pstruzi vážící kolem jednoho kilogramu. Pro jiného takto úspěšná sezóna být nemusí. Tak to prostě v tomto rybářském sportu chodí.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související