S Lenù toho máme hodně společného, říká Nina Horáková – představitelka hlavní role v inscenaci Geniální přítelkyně

21. listopad 2023

Městská divadla pražská se chystají na odstartování ambiciózního projektu. V Divadle ABC bude mít v sobotu premiéru adaptace románové tetralogie známé jako Neapolská sága od anonymní autorky či autora, vystupujícího pod pseudonymem Elena Ferrante. Inscenace s názvem Geniální přítelkyně má trvat čtyři hodiny a patnáct minut a svým rozsahem se dá srovnat s Kushnerovými Anděly v Americe uvedenými na téže scéně v roce 2019.

Hlavní hrdinku Lenù ztvárnila Nina Horáková. Jak se identifikovala s hlavní postavou? „Mě na tom asi nejvíc baví, že ta postava začíná, když je jí deset let a končí, když je jí něco přes šedesát. Takže její vývojový oblouk je opravdu velký,“ komentuje Nina Horáková a dodává: „Myslím si, že nám všem ty role fakt sedí. Nemusíme hrát něco, co bychom neznali, nebo jací nejsme. Třeba já konkrétně mohu říct, že s Lenù Greco toho mám hodně společného, až mě mnohdy zamrazilo.“

Myslím, že hra je především strašně dobře obsazená.
Nina Horáková

Ze zkoušky Geniální přítelkyně v Divadle ABC

Pro mě je síla v tom, jak zachytila tu epochu šedesáti let a jak se z té hrozné války snažíme znovu vytvořit a nastavit nějaký systém. A vždycky to na něčem ztroskotá.
Marián Amsler

Elena Ferrante získala za tetralogii řadu prestižních mezinárodních ocenění. V čem vidí sílu jejího románu režisér Amsler? „V románu, který začíná těsně po válce, vidíme obraz zdecimované Itálie, zničené válkou, fašismem… a jak se čas blíží k současnosti, tak je tam pro mě síla v tom, že na příběhu těch dvou přítelkyň, kamarádek, sledujeme pokus o znovurekonstruování nebo rekonstituování společnosti, které je hodně silné a podobné naší středoevropské zkušenosti. Jak se vytváří demokracie, jak mezi sebou stále bojují nějaké politické názory… A zároveň sledujeme velmi osobní, intimní příběh dvou holčiček, které dospívají, až se z nich stanou dospělé ženy, které samy mají děti a vnoučata.“

Režisér Marián Amsler strávil měsíc přípravou v Neapoli, co mu tato zkušenost dala? Jak je obtížné převést tak rozsáhlé dílo do jedné inscenace? A jak se pracuje s tématem, které tolik lidí zná nejen z knih, ale také ze seriálu, a budí tím pádem velká očekávání? Poslechněte si celý rozhovor s herečkou Ninou Horákovou a režisérem Mariánem Amslerem.

autoři: Šárka Švábová , nav
Spustit audio

Související