30. května  2010  rubrika: Příbuzní

Besar

Besar se narodil Žanetě a Elmarovi 8. února 2005. Je to takový správný orangutaní výrostek - neustále něco vymýšlí, provokuje, montuje a zlobí svoji mámu i Satu.

Je to velký hrdina. Například vždy, když se rozdává krmení, snaží se pro sebe ulovit co nejvíce toho dobrého. Umí velmi rychle pamlsek ukrást a ještě rychleji s ním utéct do nejvzdálenějšího místa. Venku ve výběhu provokuje návštěvníky a loudí - s nataženou rukou zkouší, zda by nemohl od nich něco získat. 

Když se ale přiblíží máma Žaneta, bleskově se stáhne do ústraní a tváří se hrozně provinile. Pokud se občas objeví něco neobvyklého a neznámého, pádí co nejrychleji pryč do bezpečí máminy náruče (např. když poprvé nad venkovním výběhem přelétla ve vzduchu helikoptéra). Začíná jít do puberty a jeho kousky jsou stále častější a dokonalejší. Stále okolí něčím překvapuje, je i drzý, ale máma ho zatím vždy srovnala. 

Má šibalskou tvář, velmi bystrý pohled a dlouhou světlejší rezatou srst. Je také poměrně velký (samá noha samá ruka) a svým neustálým lezením po parkosech, sítích a lanech se začíná pěkně vyvíjet - sílí mu svaly, zvláště na předních končetinách. Ty ostatně orangutani nejvíce používají, pohybují se tzv. brachiací, což je vlastně takové ručkování z větve na větev v nejvyšších patrech pralesa. Na zem sestupují jen vzácně. „Besar” znamená v domorodném jazyce „velký”, právě proto dostal toto jméno, protože již při narození byl opravdu veliký. Odhadem vážil cca 2 kg, obvykle se orangutaní mláďata rodí s váhou okolo 1,5 kg.
 

Autor:  Zdeňka Jeřábková
 

Na stejné téma

Nové články v rubrice

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2019 Český rozhlas