Hlasité kvičení štětkounů budí značnou pozornost návštěvníků ZOO

Štětkoun africký - Foto: Jana Myslivečková

Štětkoun africkýFoto: Jana Myslivečková

Jedním z nejhlasitějších zvířat je v královédvorské ZOO divoké prase Štětkoun africký. Ve volné přírodě žije v listnatých a smíšených lesích a v buši západní a střední Afriky. Má rád vodu, rád rypákem rozrývá půdu a hledá zbytky masa, popadané ovoce a nejrůznější hlízy. Je všežravec.

Štětkoun má po celém těle krátké šedohnědé až rezavé štětiny, které na hřbětě tvoří nízkou hřívu, bílé štětiny má po stranách rypáku a břicha. 

Typickým znakem jsou nezvyklé výrůstky na hlavě, které používá při námluvách a také hlasité kvičení a chrochtání. 

Štětkouny uvidíte ve venkovních výbězích téměř každé ráno, pokud nehrozí velký mráz. Ale po "procházce"se velmi rádi vracejí do vyhřátých ubikací a ke krmení. A "rozjařeně" se africká prasátka domáhají vstupu. 

 

Hlasité kvičení štětkounů budí značnou pozornost návštěvníků ZOO

Vložit na svůj web

Jak připomíná mluvčí královodvorské ZOO Jana Myslivečková, hlasité kvičení štětkounů budí značnou pozornost návštěvníků. A není se co divit! 

Štětkoun africký je druh divoce žijícího prasete z čeledi prasatovitých. Starší název je prase štětkaté. Ve volné přírodě žije ve Střední Africe v listnatých a smíšených lesích a v buši. 

Shlukuje se do malých stád o maximálně 20 jedincích. Samice je březí 120 - 127 dní a rodí 1 až 8 mláďať. Štětkoun africký je rezavohnědě zbarvený všežravec, kromě plodů a hlíz žere také ptačí vejce či mláďata. Je aktivní především ráno a večer. 


Zvětšit mapu
Autor:  Dana Voňková
Pořad: Safari  |  Stanice: Hradec Králové
 
 

Nové články v rubrice

Podmínky užití | English
© 1997-2019 Český rozhlas