Šátečky s tvarohem a pudinkem
Dnes si dáme rychlé a snadné pohoštění, které venku i uvnitř voní vanilkou, a návštěvy je ocení.
Jste-li vyznavači doma vyrobeného listového těsta, pak se určitě pusťte do výroby, ale pokud potřebujeme rychlovku, můžeme sáhnout po hotovém výrobku.
Autorka receptu na sladkou dobrotu Radana Filipi už nám vysvětlí, co s těstem dále a čím ho budeme plnit.
- 500 g listového těsta
- 250 g tvarohu
- cukr podle chuti
- 1 žloutek
- 1 vanilkový pudink
- Na obalení:
- 1 vanilkový cukr
- moučkový cukr
„Vezmu listové těsto, jeden tvaroh smíchám se žloutkem, cukrem, vanilkovým cukrem a pudinkový vanilkový prášek. Smíchám tuto směs. Listové těsto si rozválím a rádýlkem rozkrájím na malé čtverečky, naplním je touto směsí, přehnu a zamáčknu vidličkou, aby mi kraje dobře držely, a dám na plech vyložený pečícím papírem. Peču asi na 170 stupňů, dokud nezrůžoví a pak je obalím v moučkovém cukru s vanilkou,“ popisuje nadšená kuchařka.
Pokud máte čas navíc a v ledničce pár nevyužitých meruněk, čerstvých nebo kompotovaných, náplň do šátečků se dá ještě oživit. „Do tvarohu dám ještě kousek kompotované meruňky a pak je ten výsledný šáteček takový sladko trpký,“ říká Radana Filipi.
Sladko trpký sladko kyselý, šátečku budou každopádně chutnat po vanilce a po meruňkách.
Související
-
Skořicoví šneci
Nevím, čím to je, ale vždycky před víkendem začínáme uvažovat, co si dobrého upečeme jako sladkou tečku po sobotním a nedělním obědě.
-
Arašídy v karamelu
Dnešní dobrota bude především pro všechny, kdo mají zdravé zuby a nemusí si dělat starosti s cukrem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.