Žijeme druhý život

30. květen 2014

Virtuální svět fascinuje (nejen) většinu čtenářů sci-fi literatury. Filozofování nad tímto tématem probíhá v českých hospodách i na akademické půdě a nenechává asi nikoho z nás chladným. Málokdo věřil, že už v roce 2005 si bude moci takový svět vyzkoušet. Žít druhý život je dnes pro více jak devět miliónů lidí z celé planety stejně přirozené jako každý den ráno vstát a jít do práce.

S prostředím Second Life jsem se setkal na podzim minulého roku na soutěži Prix Europa, kterou pořádá EBU (European Brodcasting Union). Rozhlasová stanice BBC Radio 1 zde představovala soutěžní projekt Big Weekend. Jednalo se o festival pořádaný ve Skotsku, který se vysílal mimo jiné i na internetu. Pro koho bylo sledování přímého videopřenosu na internetu moc fádní, mohl zavítat na festival do Second Life. Mohl se dívat na plátno se samotným přenosem, mohl si zatančit nebo se pobavit s ostatními virtuálními návštěvníky, pardon, ve virtuálním světě se jim říká avataři. Prezentace mě nadchla, ale na první pohled jsem nedokázal odhadnout, o jak homogenní prostředí se jedná. Do Prahy sem se vracel s představou, že se jedná spíše o hru nebo 3D komunitní prostor. Ale stačilo pár minut strávených v Second Life a bylo mi jasné, že tenhle projekt má o hodně vyšší ambice, než sloužit k pouhému flirtování přes internet.

Vytvoř si svůj svět Second Life je neustále se rozšiřující 3D virtuální svět na internetu, ve kterém od roku 2003, kdy byl zpřístupněn veřejnosti, žije přes devět milionů obyvatel. Vizionáři z firmy Linden Lab vytvořili prostředí, které mělo zprvu sloužit jako prostor pro kreativní grafiky, ale nakonec se stalo místem, kde má každý z nás možnost začít nový život. Může realizovat svoje nápady, podnikat nebo jenom poznávat lidi z celého světa a bavit se nimi - v normálním životě by je nikdy nepotkal. Díky jednoduchému vývojovému prostředí tu lze vytvářet vše, na co si jen vzpomenete. Díky jednoduchému vývojovému prostředí lze vytvářet vše, na co si vzpomenete. Virtuální svět nijak neomezuje naši kreativitu. Můžeme zde vymodelovat domy, nová rychlá auta, elektronické domácí mazlíčky nebo "jenom" o něco zajímavější vlasy vašeho avatara.

To, co ze Second Life udělalo pravý virtuální svět, je jeho vlastní ekonomika. Sytém má vlastní měnu (lindenské dolary), která je dle aktuálního kurzu směnitelná za americké dolary. Vše, co vyrobíte, můžete prodávat nebo pronajímat. Pokud si při registraci zvolíte komerční model fungování v Second Life, máte možnost koupit si pozemky, vybudovat na nich města a obchodní centra a nabízet různé služby, které znáte z reálného života. Vydělané peníze lze investovat do rozvoje vašeho obchodu, nebo je směnit za reálné peníze v libovolné směnárně v rámci Second Life.

Second Life - BBC

Pokud se do Second Life přihlásíte, můžete s vaším avatarem navštívit například ostrov s pravěkými zvířaty a projít se parkem s vystavenými modely vesmírných raket a družic. Pokud budete unavení, zajděte do klubu a nad drinkem nebo při tanci se o své zážitky podělte s ostatními avatary. Ve virtuálním světě nejde jenom o zábavu. Vzdělávání je velmi podstatnou složkou života v Second Life. Dají se zde navštívit odborné přednášky, které pořádají různé univerzity z celého světa, firmy jako IBM nebo Cisco zde poskytují odborné konzultace či semináře ve svých velkých školících centrech, Švédsko zde otevřelo svoje virtuální velvyslanectví a každým týden tu vznikají další nové zajímavé projekty. O celém dění v Second Life pak na svém ostrově průběžně informuje zpravodajská agentura Reuters.

Český rozhlas a Second Life Ke konci září bylo spuštěno československé město, které najdete na ostrově s předem odhadnutelným názvem Czechoslovakia. Ve městě Bohemia se mohou scházet česky a slovensky mluvící avataři; Bohemia má podobný životní rytmus jako jakékoliv jiné reálné město. Najdete zde náměstí plné obchodů, park, klub a hospodu, kde lze trávit volný čas. Město přilákalo i velké české firmy, které zde nabízejí různé služby, a nad tím vším bdí starosta a další avataři zvolení do představenstva města. A protože každé pořádné město potřebuje svůj rozhlas, můžete při bloudění městem poslouchat vysílání Českého rozhlasu 4 - Radia Wave. Český rozhlas připravuje v Bohemii i další projekty. Ve středu 24. října na brněnském veletrhu Invex proběhne v moderní zástavbě na kraji města slavnostní otevření budovy Českého rozhlasu, ve které se představí úspěšný projekt Odhalení i s přímým přenosem z pavilonu goril v pražské ZOO. Během veletrhu budete moci zavítat i do virtuálního studia Českého rozhlasu Leonardo a popovídat si s našimi moderátory anebo se zaposlouchat do vysílaných pořadů v malé posluchárně před studiem.

Second Life - krásná holka...

Virtuální svět Second Life je fascinující, ale zároveň i trochu děsivý. Představa, že člověk jde do práce jenom tak, že si zapne počítač a pracuje ve virtuálním světě, kde vytváří imaginární výrobky, které kupují avataři, je pro mnoho lidí neuchopitelná. Nechci hodnotit, jestli je tento svět dobrý, nebo špatný. Prostě je tady a stojí za to, abychom ho aspoň na chvíli ochutnali. Přinejmenším dostanou debaty o virtuálním světě reálný rozměr.

autor: jirkam
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.