Moderátoři a avataři

30. květen 2014

Jana, Luboš i Robert jsou velmi odlišné osobnosti. Vlastně se dá říct, že jediné, co je spojuje, je Český rozhlas Leonardo. A to samé se dá říct i o jejich avatarech. Přečtěte si, jak probíhalo modelování virtuálních postaviček našich moderátorů.

Když jsme se rozhodli realizovat virtuální studio a v něm aspoň nějakou dobu mít avatary vybraných moderátorů, museli jsme se rozhodnout pro ideální trojici - a tu také následně přesvědčit. Protože celá akce byla směřována na Invex, odkud měl Český rozhlas Leonardo vysílat z mobilního studia, byl seznam kandidátů relativně úzký a stačilo jenom doplnit už jistou dvojici Robert Tamchyna a Luboš Veverka o moderátorku dopoledního proudu. Byl to šéfredaktor Českého rozhlasu Leonardo, kdo nakonec přišel s tím, aby to byla Jana Infeldová. Záhy se toukázalo jako dobrá volba, protože s tvorbou jejího avatara bylo nejméně problémů. Souhlas Jany, Luboše i Roberta byl dobrovolný - nakonec se celou akcí docela dobře bavili.

Již od začátku bylo jasné, že vyrobit věrné kopie moderátorů by bylo nereálné a možná i docela nudné. Chtěli jsme je ukázat v nějaké póze, kterou si buď uměle budují, nebo se do ní nechtěně dostávají. Všichni tři jsou pro takové experimenty vynikající materiál.

První na řadě byla Jana Infeldová. Moderátorka dopoledního vysílání, která si zahrála v seriálu Rodinná pouta a moderovala první řadu trochu jiné reality show Odhalení, o sobě říká, že většinou stojí v klidu opodál a pozoruje společnost, jak se baví. Věřte nám, není tomu tak. Občas jí je někde až moc, někdy má tendence být větším rebelem, než jakým dokáže přirozeně být. A to byla inspirace ke stylizování jejího avatara. Vymodelovat postavu, která bude mít image rebela a zároveň bude sexy. Vybrat oblečení bylo jednoduché. V Second Life se koupily a domodelovaly Janiny oblíbené kecky, nesměla chybět bekovka a "pirátské" potítko na ruku. Na možná až příliš vyvinuté tělo jsme narvali bíle tričko s logem ČRo Leonardo a punkový pásek z pyramid ozdobil černé džíny. První návrhy byly slibné, měnily se vlasy za vlnitější, zvětšily se oči a trochu jsme potlačili některé části těla, které z avatara Jany dělaly takovou veřejnoprávní Laru Croft... Jana bude žít v Second Life pod jménem Jana Janick.

Jana Janick Infeldová

Robert Tamchyna je svým způsobem rozhlasová hvězda starých rozhlasových časů, která se celkem úspěšně snaží v multimediální době najít svoje místo. Publikuje na internetu, koketuje s novými technologiemi. Vybrané rozhovory z pořadu Vstupte!, které moderuje, jsou dostupné na internetových stránkách Českého rozhlasu jako vodcasting. Atd. Proto jsme si řekli, že by jeho avatar měl být moderní elegán, který si ještě nestačil převléknout oblečení z dob dávno minulých. Je pravda, že jsme měli pro Roberta připravenou i jinou stylizaci, ale po dohodě v redakci jsme mu ji raději ani jemu neprezentovali... Robertův avatar je nakonec doopravdy sekáč. I když jsme mu usilovně přifukovali obličej a rozšiřovali pas, stejně mu to sekne. Takže nejironičtější je na tom to, že Robert se svým avatarem Robertem Zerbinem v Second Life vůbec je.

Robert  Zerbino Tamchyna

Posledním avatarem je Luboš Veverka. Luboš je vzhledem ke svému věku trochu netradiční osobnost. Někdo o něm řekl, že je mladý starý. Rozhodně jsou na něm fascinující jeho koníčky. Láska k trabantům a starým škodovkám není nijak až tak nepochopitelná, ale jeho vlastnoručně vyrobený papírový gramofon už za trochu pozornosti stojí. Vlastně už podle vzhledu je Luboš takový kutil. A protože má dobráckou povahu, uvědomili jsme si, že se vlastně hrozě podobá hlavním hrdinům seriálu Star Trek. Především ze sérií, které se točily v 70. letech. Prostě Luboš je Star Trek. Nejdřív jsme mu chtěli ozvláštnit vlasy stříbrnou barvou, ale to se minulo účinkem. U Luboše vlastně byl problém jenom s jeho vlasy. Kolegové z externí firmy, kteří Luboše modelovali, říkali, že jeho vlasy nejsou v Second Life k sehnání. Nakonec se jedny našly a avatar Luboš Donardson může ve virtuálním studiu moderovat diskusní pořad Třetí dimenze.

Luboš Donardson Veverka

A ještě jedna věc. Robert Tamchyna si stěžoval, že Lubošův avatar má o hodně lepší postavu než Zerbino. Upřímně řečeno, avataři všech našich moderátorů jsou mnohem větší atleti než jejich reálné předlohy, ale tak to ve virtuálním světě prostě chodí.

autor: jirkam
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.