Bramboráky se škvarky a křenem

Suroviny: Půl kila syrových brambor, sůl, mletý pepř, majoránka, 2 vejce, 2 lžíce mléka, 6 stroužků česneku, 2 lžíce hladké mouky a krupice - dohromady, 200g jemných párků, 2 lžíce škvarků, 2 lžíce jemně nastrouhaného křenu a škvařené vepřové sádlo.

Postup: Z nastrouhaných brambor, vajec, mléka, pepře a utřeného česneku se solí, majoránky, mouky a krupice vytvoříme těsto jako na bramboráky. Potom přidáme nadrobno nakrájené škvarky a bramboráky upečeme na rozehřátém sádle. Při pečení vkládáme do těsta půlky nebo čtvrtky párků. Podáváme posypané strouhaným křenem.

Dobrou chuť Vám přeje Petr Novotný a Český rozhlas Sever!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.