Celerovo dýňová polévka s vínem

Dýně u nás patří mezi nepříliš pěstovanou zeleninu - Foto: Martin Doege, licence GNU Free Documentation License

Dýně u nás patří mezi nepříliš pěstovanou zeleninuFoto: Martin Doege, licence GNU Free Documentation License

Suroviny: 700 g dýně nakrájené na kostky, 100 g oloupaného kořenového celeru, nakrájeného na kostky, 1 střední cibule rozkrojená na ¼, 1 lžíce extra panenského oleje, jedna celá a 1/4 lžičky anýzových semínek, hrubá sůl a černý čerstvě pomletý pepř, 4 lžíce bílého suchého vína, 900 ml kuřecího vývaru.

Postup: Předehřejeme troubu na 200°C. Na plech s okrajem rozložíme dýni, celer, cibuli a 1/4 lžičky semínek anýzu. Malinko osolíme a opepříme. Dobře promícháme a rozdělíme do jedné vrstvy. Dáme péct, sem tam plechem zatřepeme. Asi po 50minutách bude vše do zlatově hněda a měkké. Přendáme směs do kastrolku a zalijeme ji vývarem a vínem, přivedeme do varu, snížíme teplotu a vaříme asi 30min. Sejmeme z ohně a necháme trochu zchladnout., asi 10min. Rozmixujeme v mixéru (nikdy mixér nenaplňujte víc jak do poloviny!). Přepasírujeme, vrátíme pyré do kastrolku, prohřejme jej a je-li zapotřebí, tak dosolíme a opepříme. Na pánvičce orestujeme lžičky anýzových semínek do voňava a světle zlatohněda, asi 2–3min. Necháme semínka zchladnout a ozdobíme jimi polévku. 

Autor:  Petr Novotný
Pořad: Chuťovky Petra Novotného  |  Stanice: Sever
Čas vysílání: pondělí-pátek 11:45  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Ústecký kraj
  Srážky: déšť, Svor
  Od 23.10.2014 18:15 do 21:20; v ulici Alejní v obci Teplice; u prodejny BILLA; nehoda autobusu; Pozor! Silný provoz; Trolejbus + OA
  Od 23.10.2014 16:30 do 18:35; v ulici Jachtařů v obci Ústí nad Labem; nehoda; 2x OA bez zranění

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2014 Český rozhlas