20. července  2012 v 09:00  rubrika: Chuťovky Petra Novotného

Celerovo dýňová polévka s vínem

Dýně u nás patří mezi nepříliš pěstovanou zeleninu - Foto: Martin Doege, licence GNU Free Documentation License

Dýně u nás patří mezi nepříliš pěstovanou zeleninuFoto: Martin Doege, licence GNU Free Documentation License

Suroviny: 700 g dýně nakrájené na kostky, 100 g oloupaného kořenového celeru, nakrájeného na kostky, 1 střední cibule rozkrojená na ¼, 1 lžíce extra panenského oleje, jedna celá a 1/4 lžičky anýzových semínek, hrubá sůl a černý čerstvě pomletý pepř, 4 lžíce bílého suchého vína, 900 ml kuřecího vývaru.

Postup: Předehřejeme troubu na 200°C. Na plech s okrajem rozložíme dýni, celer, cibuli a 1/4 lžičky semínek anýzu. Malinko osolíme a opepříme. Dobře promícháme a rozdělíme do jedné vrstvy. Dáme péct, sem tam plechem zatřepeme. Asi po 50minutách bude vše do zlatově hněda a měkké. Přendáme směs do kastrolku a zalijeme ji vývarem a vínem, přivedeme do varu, snížíme teplotu a vaříme asi 30min. Sejmeme z ohně a necháme trochu zchladnout., asi 10min. Rozmixujeme v mixéru (nikdy mixér nenaplňujte víc jak do poloviny!). Přepasírujeme, vrátíme pyré do kastrolku, prohřejme jej a je-li zapotřebí, tak dosolíme a opepříme. Na pánvičce orestujeme lžičky anýzových semínek do voňava a světle zlatohněda, asi 2–3min. Necháme semínka zchladnout a ozdobíme jimi polévku. 

Autor:  Petr Novotný
Pořad: Chuťovky Petra Novotného  |  Stanice: Sever
Čas vysílání: pondělí-pátek 11:45  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

  • 25. dubna  2014 v 09:00       rubrika: Chuťovky Petra Novotného

    Ryba na houbách

    Suroviny: 500g rybího filé, 1 citrón, sůl, směs rybího koření, olej, 100g másla, 1 střední cibule, 200g čerstvých hub, 100g tvrdého sýra, na...

     
  • 24. dubna  2014 v 09:00       rubrika: Chuťovky Petra Novotného

    Králík v černé omáčce

    Suroviny: 4 králičí stehna, 5 kuliček černého pepře, 2 kuličky nového koření, 1 bobkový list, 1 lžička sušeného tymiánu, 1 mrkev, 1 petržel,...

     
  • 23. dubna  2014 v 09:00       rubrika: Chuťovky Petra Novotného

    Placky z Loštic

    Suroviny: 100g vařených nastrouhaných brambor, 100g nastrouhaných tvarůžků, 200g měkkého tvarohu, 30g krupice, 2 vejce, mletá paprika, pepř,...

     
Ústecký kraj
  silnice I/7 (ulice Školní), Chomutov, okr. Chomutov, práce na silnici, Od 26.04.2014 08:00 Do 28.04.2014 17:00, částečná uzavírka silnice I/7, stavební práce na opravě překopu po výměně vodovodní přípojky ...
  silnice III/25857, Hřensko - Janov, okr. Děčín, uzavřeno, sportovní akce, Od 26.04.2014 09:30 Do 26.04.2014 14:00, Zvláštní užívání spojené s uzavírkou silnice č. III/25857 mezi Hřenskem a Janovem z důvodu ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2014 Český rozhlas