Celerovo dýňová polévka s vínem

Dýně u nás patří mezi nepříliš pěstovanou zeleninu - Foto: Martin Doege, licence GNU Free Documentation License

Dýně u nás patří mezi nepříliš pěstovanou zeleninuFoto: Martin Doege, licence GNU Free Documentation License

Suroviny: 700 g dýně nakrájené na kostky, 100 g oloupaného kořenového celeru, nakrájeného na kostky, 1 střední cibule rozkrojená na ¼, 1 lžíce extra panenského oleje, jedna celá a 1/4 lžičky anýzových semínek, hrubá sůl a černý čerstvě pomletý pepř, 4 lžíce bílého suchého vína, 900 ml kuřecího vývaru.

Postup: Předehřejeme troubu na 200°C. Na plech s okrajem rozložíme dýni, celer, cibuli a 1/4 lžičky semínek anýzu. Malinko osolíme a opepříme. Dobře promícháme a rozdělíme do jedné vrstvy. Dáme péct, sem tam plechem zatřepeme. Asi po 50minutách bude vše do zlatově hněda a měkké. Přendáme směs do kastrolku a zalijeme ji vývarem a vínem, přivedeme do varu, snížíme teplotu a vaříme asi 30min. Sejmeme z ohně a necháme trochu zchladnout., asi 10min. Rozmixujeme v mixéru (nikdy mixér nenaplňujte víc jak do poloviny!). Přepasírujeme, vrátíme pyré do kastrolku, prohřejme jej a je-li zapotřebí, tak dosolíme a opepříme. Na pánvičce orestujeme lžičky anýzových semínek do voňava a světle zlatohněda, asi 2–3min. Necháme semínka zchladnout a ozdobíme jimi polévku. 

Autor:  Petr Novotný
Pořad: Chuťovky Petra Novotného  |  Stanice: Sever
Čas vysílání: pondělí-pátek 11:45  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

  • 25. listopadu  2014 v 09:00       rubrika: Chuťovky Petra Novotného

    Drůbeží kuličky v pikantní omáčce

    Suroviny: 400g mletého kuřecího masa, 100g másla, koření do mletých mas, hl. mouka, strouhanka, olej. Na omáčku: 1 menší cibule, 1 lžíce másla, 1 kostka slepičího bujónu, 1 dl smetany, 1 lžíce pikantní hořčice, sůl,...

     
  • 24. listopadu  2014 v 09:00       rubrika: Chuťovky Petra Novotného

    Guláš z kapra

    Suroviny: 1 kapr, 2 větší cibule, 2 stroužky česneku, olej, mletá paprika, mletý pepř, rajčatový protlak, 250ml kysané smetany, 250 ml vývaru, 2 žloutky a sůl.

     
  • 21. listopadu  2014 v 09:00       rubrika: Chuťovky Petra Novotného

    Francouzské kuře po slovensky

    Suroviny: 1 kuře, sůl, pepř, olej, máslo, 150 ml bílého vína, 1 lžička solamylu, 150 g uzeného sýra, 200 ml kysané smetany, 1 lžička francouzské hořčice.

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Ústecký kraj
  Srážky: déšť se sněhem, I/7 Krásná Lípa
  Od 28.11.2014 21:10 do 23:15; na silnici 246 u obce Počedělice okres Louny; zatáčka za obcí směr Orasice; nehoda; havárie OA do stromu, se zraněním.
  místní komunikace, Krupka, okr. Teplice, uzavřeno, Od 30.11.2014 06:00 Do 30.11.2014 23:59, úplná uzavírka provozu na místních komunikacích : část MK B. Němcové,Mariánské nám. - úplná uzavírka MK B. ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2014 Český rozhlas