Celerovo dýňová polévka s vínem

Dýně u nás patří mezi nepříliš pěstovanou zeleninu - Foto: Martin Doege, licence GNU Free Documentation License

Dýně u nás patří mezi nepříliš pěstovanou zeleninuFoto: Martin Doege, licence GNU Free Documentation License

Suroviny: 700 g dýně nakrájené na kostky, 100 g oloupaného kořenového celeru, nakrájeného na kostky, 1 střední cibule rozkrojená na ¼, 1 lžíce extra panenského oleje, jedna celá a 1/4 lžičky anýzových semínek, hrubá sůl a černý čerstvě pomletý pepř, 4 lžíce bílého suchého vína, 900 ml kuřecího vývaru.

Postup: Předehřejeme troubu na 200°C. Na plech s okrajem rozložíme dýni, celer, cibuli a 1/4 lžičky semínek anýzu. Malinko osolíme a opepříme. Dobře promícháme a rozdělíme do jedné vrstvy. Dáme péct, sem tam plechem zatřepeme. Asi po 50minutách bude vše do zlatově hněda a měkké. Přendáme směs do kastrolku a zalijeme ji vývarem a vínem, přivedeme do varu, snížíme teplotu a vaříme asi 30min. Sejmeme z ohně a necháme trochu zchladnout., asi 10min. Rozmixujeme v mixéru (nikdy mixér nenaplňujte víc jak do poloviny!). Přepasírujeme, vrátíme pyré do kastrolku, prohřejme jej a je-li zapotřebí, tak dosolíme a opepříme. Na pánvičce orestujeme lžičky anýzových semínek do voňava a světle zlatohněda, asi 2–3min. Necháme semínka zchladnout a ozdobíme jimi polévku. 

Autor:  Petr Novotný
Pořad: Chuťovky Petra Novotného  |  Stanice: Sever
Čas vysílání: pondělí-pátek 11:45  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

  • 21. listopadu  2014 v 09:00       rubrika: Chuťovky Petra Novotného

    Francouzské kuře po slovensky

    Suroviny: 1 kuře, sůl, pepř, olej, máslo, 150 ml bílého vína, 1 lžička solamylu, 150 g uzeného sýra, 200 ml kysané smetany, 1 lžička francouzské hořčice.

     
  • 20. listopadu  2014 v 09:00       rubrika: Chuťovky Petra Novotného

    Drchané knedlíky

    Suroviny: 500g syrových brambor, 200g vařených brambor, 80g hrubé mouky, 1 lžička solamylu, 1 vejce, sůl, 2 rohlíky a 2 lžíce sádla.

     
  • 18. listopadu  2014 v 09:00       rubrika: Chuťovky Petra Novotného

    Gothaj ču žou

    Suroviny: 400g gothajského salámu v celku, 1 vejce, 2 lžíce máčeného škrobu, sůl, olej, šálek vývaru, 100g hlávkového zelí, 100g špenátu, 2 lžíce sojové omáčky, 1/2 lžičky glutasolu, 3 lžíce sádla, 1/2 lžičky chilli...

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Ústecký kraj
  Od 23.11.2014 14:25 do 24.11.2014 15:30; na silnici 2482 u obce Petrovice okres Ústí nad Labem; porouchané vozidlo, očekávejte zdržení; Pro poruchu odstavené vozidlo v odstavném pruhu. Jedná se o kamion ...
  silnice II/257, Kozly, okr. Louny - Odolice, okr. Most, uzavřeno, práce na silnici, Od 14.11.2014 08:00 Do 30.11.2014 00:00, Jedná se o úplnou uzavírku silnice č. II/257 z důvodu opravy silničního propustku ...
  silnice III/2477, v katastru obce Bohušovice nad Ohří, okr. Litoměřice, uzavřeno, stavební práce, Od 24.11.2014 08:00 Do 26.11.2014 06:00, úplná uzavírka železničního přejezdu, Objížďka - bez rozlišení: ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2014 Český rozhlas