Celerovo dýňová polévka s vínem

Dýně u nás patří mezi nepříliš pěstovanou zeleninu - Foto: Martin Doege, licence GNU Free Documentation License

Dýně u nás patří mezi nepříliš pěstovanou zeleninuFoto: Martin Doege, licence GNU Free Documentation License

Suroviny: 700 g dýně nakrájené na kostky, 100 g oloupaného kořenového celeru, nakrájeného na kostky, 1 střední cibule rozkrojená na ¼, 1 lžíce extra panenského oleje, jedna celá a 1/4 lžičky anýzových semínek, hrubá sůl a černý čerstvě pomletý pepř, 4 lžíce bílého suchého vína, 900 ml kuřecího vývaru.

Postup: Předehřejeme troubu na 200°C. Na plech s okrajem rozložíme dýni, celer, cibuli a 1/4 lžičky semínek anýzu. Malinko osolíme a opepříme. Dobře promícháme a rozdělíme do jedné vrstvy. Dáme péct, sem tam plechem zatřepeme. Asi po 50minutách bude vše do zlatově hněda a měkké. Přendáme směs do kastrolku a zalijeme ji vývarem a vínem, přivedeme do varu, snížíme teplotu a vaříme asi 30min. Sejmeme z ohně a necháme trochu zchladnout., asi 10min. Rozmixujeme v mixéru (nikdy mixér nenaplňujte víc jak do poloviny!). Přepasírujeme, vrátíme pyré do kastrolku, prohřejme jej a je-li zapotřebí, tak dosolíme a opepříme. Na pánvičce orestujeme lžičky anýzových semínek do voňava a světle zlatohněda, asi 2–3min. Necháme semínka zchladnout a ozdobíme jimi polévku. 

Autor:  Petr Novotný
Pořad: Chuťovky Petra Novotného  |  Stanice: Sever
Čas vysílání: pondělí-pátek 11:45  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

  • 2. října  2014 v 09:00       rubrika: Chuťovky Petra Novotného

    Jablečný crumble

    Suroviny: 6 kusů zelených jablek, 250g krupicového cukru, 1 hřebíček nebo skořici. Na drobenku: 200g hladké mouky, 150g másla, malá miska krupicového cukru.

     
  • 30. září  2014 v 09:00       rubrika: Chuťovky Petra Novotného

    Polévka se sušenými švestkami

    Suroviny: 2 větší brambory, 6 sušených švestek, 1 polévková lžíce sádla, 1 bobkový list, 2 kuličky nového koření, 2 kuličky pepře, tmavá jíška, ocet, sůl a pepř.

     
  • 29. září  2014 v 09:00       rubrika: Chuťovky Petra Novotného

    Vepřová pečeně v jablečném pyré

    Suroviny: 1,5 kg vepřové pečeně (nebo kýty), lžička soli, pepř, 10 hřebíčků. Na jablečné pyré: 1/2 kg oloupaných kyselejších jablek bez jádřinců, 7 dkg cukru, 1/4 tyčinky skořice, lžička citrónové šťávy.

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Ústecký kraj
  Srážky: déšť, Svor
  Od 2.10.2014 17:40 do 19:45; v ulici Jankovcova v obci Teplice , délka 107m; nehoda; střet OA + trolejbus, provoz jedním směrem
  Od 2.10.2014 17:15 do 19:20; v ulici Pod Doubravkou v obci Teplice; křižovatka ulic Novákova a Pod Doubravkou v Teplicích; nehoda; střet 2 x OA bez zranění, komunikace průjezdná se zvýšenou opatrností

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2014 Český rozhlas