Chuťovky Petra Novotného20. července  2012 v 09:00  

Celerovo dýňová polévka s vínem

Dýně u nás patří mezi nepříliš pěstovanou zeleninu - Foto: Martin Doege, licence GNU Free Documentation License

Dýně u nás patří mezi nepříliš pěstovanou zeleninuFoto: Martin Doege, licence GNU Free Documentation License

Suroviny: 700 g dýně nakrájené na kostky, 100 g oloupaného kořenového celeru, nakrájeného na kostky, 1 střední cibule rozkrojená na ¼, 1 lžíce extra panenského oleje, jedna celá a 1/4 lžičky anýzových semínek, hrubá sůl a černý čerstvě pomletý pepř, 4 lžíce bílého suchého vína, 900 ml kuřecího vývaru.

Postup: Předehřejeme troubu na 200°C. Na plech s okrajem rozložíme dýni, celer, cibuli a 1/4 lžičky semínek anýzu. Malinko osolíme a opepříme. Dobře promícháme a rozdělíme do jedné vrstvy. Dáme péct, sem tam plechem zatřepeme. Asi po 50minutách bude vše do zlatově hněda a měkké. Přendáme směs do kastrolku a zalijeme ji vývarem a vínem, přivedeme do varu, snížíme teplotu a vaříme asi 30min. Sejmeme z ohně a necháme trochu zchladnout., asi 10min. Rozmixujeme v mixéru (nikdy mixér nenaplňujte víc jak do poloviny!). Přepasírujeme, vrátíme pyré do kastrolku, prohřejme jej a je-li zapotřebí, tak dosolíme a opepříme. Na pánvičce orestujeme lžičky anýzových semínek do voňava a světle zlatohněda, asi 2–3min. Necháme semínka zchladnout a ozdobíme jimi polévku. 

Autor:  Petr Novotný
Pořad: Chuťovky Petra Novotného  |  Stanice: Sever
Čas vysílání: pondělí-pátek 11:45  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

  • 30. července  2014 v 09:00       rubrika: Chuťovky Petra Novotného

    Andělské kuličky

    Suroviny: 250 g mletého libového bůčku, 2 vařené studené brambory (nastrouhané nebo pomačkané), 1 vejce, špetka: zázvoru, mletého kmínu, vegety, soli, kypřícího prášku do pečiva, chilli, 4 rozmačkané stroužky česneku,...

     
  • 29. července  2014 v 09:00       rubrika: Chuťovky Petra Novotného

    Plněné bramborové řízky

    Suroviny: Těsto: 600g brambor, 1 žloutek, hrubá mouka, sůl, strouhanka na obalení a olej na smažení, na ozdobu sýr feta. Náplň: 300g čerstvých žampionů, 1 cibule, 1 vejce, sůl, mletý pepř a nasekaná petrželová nať.

     
  • 25. července  2014 v 09:00       rubrika: Chuťovky Petra Novotného

    Orientální salát

    Suroviny: 1kg vypeckovaných meruněk, 250g cibule, 100g cukru, hřebíček, špetka zázvoru, špetka muškátu, špetka skořice a orientální koření.

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Ústecký kraj
  Povětrnostní podmínky: silný vítr, Panenský Týnec
  Od 31.7.2014 06:35 do 08:30; na silnici 240 u obce Lovečkovice okres Litoměřice; zvěř na vozovce; překážka na vozovce, průjezd se zvýšenou opatrností; Krávy na silnici
  Od 1.8.2014 07:00 do 30.9.2014 23:55; v ulici Masarykova třída v obci Teplice , délka 369m; silnice č. I/13 v Teplicích, ulice Masarykova třída v úseku mezi křižovatkami ulice Masarykova tř. s ulicemi ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2014 Český rozhlas