Celerovo dýňová polévka s vínem

Dýně u nás patří mezi nepříliš pěstovanou zeleninu - Foto: Martin Doege, licence GNU Free Documentation License

Dýně u nás patří mezi nepříliš pěstovanou zeleninuFoto: Martin Doege, licence GNU Free Documentation License

Suroviny: 700 g dýně nakrájené na kostky, 100 g oloupaného kořenového celeru, nakrájeného na kostky, 1 střední cibule rozkrojená na ¼, 1 lžíce extra panenského oleje, jedna celá a 1/4 lžičky anýzových semínek, hrubá sůl a černý čerstvě pomletý pepř, 4 lžíce bílého suchého vína, 900 ml kuřecího vývaru.

Postup: Předehřejeme troubu na 200°C. Na plech s okrajem rozložíme dýni, celer, cibuli a 1/4 lžičky semínek anýzu. Malinko osolíme a opepříme. Dobře promícháme a rozdělíme do jedné vrstvy. Dáme péct, sem tam plechem zatřepeme. Asi po 50minutách bude vše do zlatově hněda a měkké. Přendáme směs do kastrolku a zalijeme ji vývarem a vínem, přivedeme do varu, snížíme teplotu a vaříme asi 30min. Sejmeme z ohně a necháme trochu zchladnout., asi 10min. Rozmixujeme v mixéru (nikdy mixér nenaplňujte víc jak do poloviny!). Přepasírujeme, vrátíme pyré do kastrolku, prohřejme jej a je-li zapotřebí, tak dosolíme a opepříme. Na pánvičce orestujeme lžičky anýzových semínek do voňava a světle zlatohněda, asi 2–3min. Necháme semínka zchladnout a ozdobíme jimi polévku. 

Autor:  Petr Novotný
Pořad: Chuťovky Petra Novotného  |  Stanice: Sever
Čas vysílání: pondělí-pátek 11:45  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

  • 30. října  2014 v 09:00       rubrika: Chuťovky Petra Novotného

    Dýně po čínsku

    Suroviny: 1,5 kg dužiny z mladé dýně, 3 lžíce sádla, 6 ks cibule, 1 lžička mletého zázvoru, 1 lžička pálivé papriky, sůl, 1 středně velká palička česneku, několik lžic sojové omáčky, 2 malé konzervy rajčatového pro...

     
  • 27. října  2014 v 10:44       rubrika: Chuťovky Petra Novotného

    Fofrlívance

    Suroviny: 0,3 l mléka, 0,3 l hladké mouky, 0,3 l hrubě strouhaných jablek, 1 prášek do pečiva, 1 vejce, na ozdobu marmeláda a šlehačka.

     
  • 23. října  2014 v 09:00       rubrika: Chuťovky Petra Novotného

    Vepřová roláda plněná ovocem

    Suroviny: 800g bůčku bez kosti a bez kůže, sůl, pepř, 2 jablka, 12 vypeckovaných švestek, 2 lžíce oleje, 250ml máslového vývaru, 150g smetanového jogurtu, 2 lžičky solamylu.

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Ústecký kraj
  silnice III/2521 (ulice Blatenská), Chomutov, okr. Chomutov, práce na inženýrských sítích, kyvadlový provoz jedním jízdním pruhem, Od 15.10.2014 00:00 Do 12.11.2014 23:59, Částečná uzavírka provozu na ...
  silnice I/62 (ulice Loubská), v katastru obce Děčín, okr. Děčín, práce na silnici, kyvadlový provoz jedním jízdním pruhem, Od 03.11.2014 08:00 Do 30.11.2014 23:59, částečná uzavírka silnice I/62 z důvodu: ...
  ulice Kosmonautů, mezi křižovatkami ulic Vítězslava Nezvala a Alfonse Muchy, Chomutov, okr. Chomutov, uzavřeno, oprava povrchu vozovky, Od 03.09.2014 00:00 Do 03.11.2014 23:59, Úplná uzavírka provozu ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2014 Český rozhlas