Chřest v těstíčku se špenátem
Suroviny: Listové těsto, 200g chřestu, sůl, tvrdý nastrouhaný sýr, sladká smetana, koření dle chuti, majoránka, mražený špenát, česnek, 1 malá cibule, vejce a strouhanka.
Postup: Listové těsto rozválíme, posypeme strouhaným sýrem, kořením, přeložíme ho a opět rozválíme, posypeme sýrem, okořeníme. Takto upravené těsto rozválíme na plát asi 3-4 mm silný, nařežeme ho na pásky široké 2-3 cm. Do těchto pásků zavineme očištěný a uvařený chřest. Těsto balíme spirálovitě, tak aby konce chřestu koukaly ven. Takto připravený chřest položíme na plech, posypeme strouhaným sýrem, potřeme smetanou a pečeme asi 15 minut.
Poleva: Rozmrazíme špenát, přidáme sůl, koření dle chuti, majoránku, rozsekanou cibuli, rozetřený česnek a vše podusíme. Zahustíme prosetou strouhankou, přidáme trochu smetany, převaříme a stáhneme z plamene. Úplně nakonec vmícháme syrový žloutek. Touto omáčkou polijeme zapečené chřesty.
Dobrou chuť Vám přeje Petr Novotný a Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.