Frgále

Suroviny: 350g polohrubé mouky, 60g másla, 40g moučkového cukru, 2 žloutky, 120ml mléka, půl balíčku droždí, špetka soli, 2 lžíce rumu, 4 lžíce másla na rozpuštění, 250g sušených hrušek, 1 vanilkový cukr, špetka badyánu, na špičku nože trochu skořice, lžíce citrónové šťávy, 2 lžíce smetany. Na drobenku: 150g másla, 150g moučkového cukru, 150g polohrubé mouky.

Postup: Polovinu mléka ohřejeme, aby bylo vlažné, přidáme droždí, lžičku cukr a kvásek necháme vzejít na teplém místě. Zbylý cukr utřeme s máslem a se žloutky. Když už se na kvásku dělají bubliny, přidáme k němu utřenou směs a zbylé mléko. Promícháme, přisypeme mouku, smíchanou se solí a vypracujeme těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme vykynout na teplém místě. Sušené hrušky dáme do vody a uvaříme doměkka s badyánem a skořicí. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 bochánky a necháme ještě 20 minut kynout. Uvařené hrušky slijeme, rozemeleme a přidáme k nim smetanu, vanilkový cukr a trochu citrónové šťávy. Bochánky těsta rozválíme dotenka a přesuneme je na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme ho vychladlou náplní až do okrajů a posypeme drobenkou. Pečeme 40 minut v rozehřáté troubě na 170 stupňů. Hotové frgále necháme vychladnout a pokapeme je rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.

autor: Petr Novotný

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.