Griessšmorn
Hrnek hrubé krupice, hrnek mléka, sůl, 2 kostky cukru, 1 vejce, máslo, cukr moučka, jablka a skořice.V míse smícháme krupici, mléko, trochu soli, 2 kostky cukru a vejce. Za občasného promíchání necháme pár hodin odležet. V kastrolu rozpustíme asi osminku másla, přidáme směs z mísy a za stálého míchání smažíme až se nám utvoří takové růžové kousky neboli griessšmorn. K těmto kouskům podáváme jablečnou kaši, kterou si připravíme následovně: Rozpůlíme jablka s jádřincem i se slupkou a ve vodě je uvaříme. Potom je propasírujeme přes větší cedník, osladíme, podle potřeby si zředíme vodou, ve které jsme jablka vařili a nakonec posypeme skořicí.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.