Guláš z kapra
Suroviny: 1 kapr, 2 větší cibule, 2 stroužky česneku, olej, mletá paprika, mletý pepř, rajčatový protlak, 250ml kysané smetany, 250 ml vývaru, 2 žloutky a sůl.
Postup: Kapra rozdělíme na dvě poloviny a odstraníme velké kosti s páteří. Nakrájíme ho na kostky, osolíme, opepříme a zprudka opečeme na oleji. Zvlášť zpěníme cibuli, zasypeme paprikou, zalijeme vývarem, přidáme kousky kapra, 2 lžíce protlaku a dusíme asi 10 minut. Potom přidáme do smetany zašlehané žloutky. Už nevaříme, ale nádobu přemístíme do horké lázně kde necháme guláš zhoustnout.
Dobrou chuť Vám přeje Petr Novotný a Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.