Jehněčí kotlety na švestkách

Suroviny: 8 jehněčích kotlet, 3 lžíce oleje, 1 lžíce medu, šťáva z půlky citronu, sůl, snítka rozmarýnu, 2 lžíce másla, 2 šalotky nakrájené na proužky, 15 švestek rozpůlených, 1 lžíce přírodního cukru, 1 svitek skořice, 6 hřebíčků, 150 ml bílého vína.

Postup: Jehněčí kotlety omyjeme, osušíme, zbavíme tuku a okraje nařízneme. Kotlety dále mírně naklepeme a potřeme směsí z medu, 2 lžic oleje, citrónové šťávy a rozmarýnu. Přikryjeme a necháme hodinu marinovat. V pánvi rozpálíme olej, jehněčí kotlety osolíme a pečeme z obou stran 10 minut., až je maso propečené dozlatova. Měkké maso vyjmeme z pánve, přikryjeme alobalem a dáme stranou. Do výpeku vložíme máslo, přisypeme cibuli a necháme ji zesklovatět. Přidáme švestky, posypeme je cukrem a kořením a pár minut opékáme až se rozpustí cukr. Podlijeme vínem. Jehněčí kotlety na švestkách podáváme s dušenou rýží.

autor: Petr Novotný