Laciné stříkanky smažené - 200 let starý recept
3 a půl deci mléka, mouka, 3 vejce, 1 žloutek, citrónová kůra, cukr a sůl.Dej vařiti žejdlík mléka na kastrol a zasyp do něho tolik mouky, aby povstal knedlík. Míchej těstem pilně nad ohněm, až se nechytá již ani vařečky ani kastrolu. Pak je nech vychladnouti, přimíchej 3 vejce a žloutek, trochu drobné citrónové kůry, cukru a soli a dobře těsto vypracuj. Dej jej do stříkačky a vytlač rozličné podůbky nebo udělej jen okrouhlé knedlíčky třeba lžičkou a usmaž je v horkém másle. Přitom se potřásá pánví a pekou se dozlatova. Vyběhnou vysoko.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.