Levanovy pirohy

Suroviny: Těsto: 500g zakysaného bílého jogurtu, 4 vejce, 3 lžíce stolního oleje, sůl, 80g hladké mouky, velká lžíce jedlé sody. Náplň: 1kg hovězího masa, 5 středních cibulí, černý pepř, sůl a 4 vejce.

Postup: Připravíme si těsto. Na vál nasypeme hladkou mouku, přidáme zakysaný jogurt, vejce, stolní olej, sůl a všechno to prohněteme a těsto vyválíme. Na malém talířku si vytvoříme 3 hromádky jedlé sody, Těsto posypeme jedním dílkem jedlé sody po celé ploše, poskládáme ho jako na štrúdl. Uděláme z něj znovu placku, posypeme druhým dílkem jedlé sody, znovu poskládáme, rozválíme, a do třetice posypeme posledním dílkem sody a poskládáme. Nakonec z těsta vytvoříme bochánek a necháme v lednici 3 hodiny odpočinout. Vychladlé těsto rozdělíme na dvě části, vyválíme je na placku. Jednu z nich dáme na vymazaný plech, na to navrstvíme masovou směs, přiklopíme druhou plackou a pořádně to po celé ploše, včetně okrajů) promáčkneme. Potřeme žloutkem a ostrým nožem horní těsto nařežeme na koso. Pečeme asi 30 minut v předehřáté troubě na 250 stupňů. Masová náplň: Maso jemně nameleme, na pánvi rozpálíme olej, přidáme jemně nakrájenou cibuli, mleté maso, opepříme, osolíme a smažíme za stálého míchání. Vejce si uvaříme natvrdo, oloupeme, pokrájíme na malé kousky a smícháme s hotovým masem.

autor: Petr Novotný